Witte groenten als bloemkool, prei, witte asperges en champignons stikken van de allicine. Allicine wordt terecht 'natuurlijke probiotica' genoemd, doordat dit stofje een positieve werking heeft op schadelijke bacteriën.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
1-2 uur vóór het sporten – Eet iets licht verteerbaars, zoals een banaan of een reep. Grote maaltijden of producten die veel vetten, eiwitten en/of vezels bevatten, kan je lichaam niet meer op tijd verwerken en kunnen voor problemen zorgen.
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Groen is een hele gezonde groente, deze kleur wordt ook veel gegeten. De frisse kleur wijst op allerlei nuttige en belangrijke voedingstoffen. De belangrijkste kleurstof is chlorofyl.
Wat aten wij toen? Het eten was destijds goedkoop en simpel. De warme maaltijd bestond voornamelijk uit aardappelen, groente en (een klein beetje) vlees. Gerechten als stamppot, bruine bonensoep, watergruwel, hangop en rijstebrij waren aan de orde van de dag.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.