Door de stimulerende werking van de sauna op de stofwisseling worden afvalstoffen sneller door het lichaam afgevoerd. Dit heeft weer een algemeen beter functioneren van het lichaam tot gevolg, waardoor de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Want die hitte afvoeren, dat kost dus energie. In een gewone Finse sauna verbruik je tijdens een sessie van een half uurtje bijna 300 kcal, dat staat gelijk aan 3 à 4 km lopen. Als je een goede conditie hebt, kan dat zelfs oplopen tot 600 à 800 kcal.
We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Veel drinken
Je kan het beste een halve liter tot een liter drinken na een rondje sauna. Dit heeft je lichaam namelijk nodig om al het vocht weer aan te vullen. Doe je dit niet, dan worden jouw vochtreserves niet goed aangevuld en kan je flinke hoofdpijn krijgen aan het einde van de dag.
Kortom, je lichaam moet tijdens een saunabezoek grote inspanningen leveren, terwijl je geest net volledig ontspannen geraakt. Deze beiden maken dat je je na een sauna bezoek moe voelt en ook werkelijk beter slaapt.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen.
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Klafs wellness FAQ
Eenmaal per week regelmatig naar de sauna gaan is een verstandig programma dat bijdraagt tot welzijn en een stabiele gezondheid. Als u één keer per week sauna neemt, kunt u gemakkelijk genieten van 2-3 saunasessies, maar ze mogen niet langer duren dan 12 of 15 minuten in de hete fase.
Een bezoekje aan de sauna verbetert je immuunsysteem, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat heeft te maken met de temperatuurschommelingen tussen de warme sauna en de frisse buitenlucht. Je lichaam reageert op dit extreme temperatuurverschil en de hitte van de sauna met de aanmaak van antistoffen.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt). Kies je voor hardlopen, bedenk dat dan hardlopen blessuregevoelig is en je gewrichten sneller zullen slijten als je veel overgewicht hebt.
Hoe langer u in de sauna blijft, hoe groter het risico op uitdroging, dus als algemene regel geldt dat u niet langer dan 15 minuten in de sauna mag zitten.
Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
Op delen van het lichaam waar van nature weinig zweetklieren zijn - zoals de schenen - kan de huid in de sauna onaangenaam gaan branden omdat de warmteprikkel te sterk wordt.
Drink voor en na het saunabezoek voldoende water.
Maar veel mensen vergeten dat het ook belangrijk is om voor en na het saunabezoek voldoende water te drinken. Als je namelijk niet voldoende vocht binnenkrijgt, dan raak je uitgedroogd. En uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn.
Regelmatig saunabezoek versterkt de bloedsomloop, stimuleert de stofwisseling en het immuunsysteem en 'last but not least', het helpt jou geestelijk te ontspannen.
De warmte in de sauna heeft een heerlijk ontspannend effect op stijve en vermoeide spieren. Mensen die vaak last hebben van rugpijn merken dat dit vaak na een dagje sauna verlicht of zelf weg is. Ook wordt er gezegd dat door de betere doorbloeding in de sauna kleine scheurtjes in de spieren sneller genezen.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
Sauna en hoge bloeddruk
Vaak is het bezoeken van de sauna geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij een heel erg hoge bloeddruk of als je (eerder) ernstige hartklachten hebt gehad, wordt een saunabezoek afgeraden.
Als je uit een sauna komt, kun je het beste in de buitenlucht een wandeling maken. Denk hierbij goed aan je ademhaling, waardoor de warme lucht snel uit je longen gaat. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een wandeling in de buitenlucht vaak niet genoeg is om voldoende af te koelen.
Doordat je zweet betekent het niet dat je lever ook harder gaat werken. Wel zul je meer gaan drinken, waardoor je meer gaat plassen en je nieren meer afvalstoffen kwijt raken.
De ideale saunatemperatuur: 90 graden Celsius
Wel voor sauna's met een lage luchtvochtigheid! Anders wordt het al gauw veel te benauwd en warm. Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak: de een zit liever in een sauna van 60 graden terwijl een ander een sauna van 100 graden gemakkelijk kan verdragen.
Let altijd op uw lichaam. Voor sommige klachten, zoals spanningshoofdpijn of zelfs migraine, kan een tijdige saunasessie de pijn verhelpen, maar ook versterken. Dit verschilt van persoon tot persoon, dus u moet voor uzelf uitzoeken wat goed voor u is en wat niet.