Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus.Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor.
Appelazijn is één van de populairste huismiddeltjes bij wratten. Het wordt op verschillende manieren gebruikt. Een veel gebruikte methode is het doordrenken van een wattenbolletje met appelazijn, het op de wrat aanbrengen en met een pleister vastmaken. Dat wordt twee keer peer dag herhaald tot de wrat loskomt.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
De meeste mensen lopen wratten op door huidcontact, zoals bijvoorbeeld tijdens het geven van een hand. Je kan wratten ook oplopen via een gebruikte handdoek of het aanraken van een deurknop die iemand anders ook heeft aangeraakt.
Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en verspreiden zich door huidcontact. Dit gebeurt vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Wratten kunnen geen kwaad. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.
Zelf thuis een wrat verwijderen
Mierenzuur is een vrij nieuwe behandeling van wratten. Met behulp van mierenzuur wordt de wrat van binnen uit uitgedroogd. Het middel hoeft slechts eenmaal per week te worden aangebracht. De oplossing is gemakkelijk te gebruiken voor wratten op handen, voeten, ellebogen en knieën.
ziet eruit als een glad, glazig bolletje dat zeer traag groeit; kan variëren van bruin, roze, huidkleurig tot donkerrood; kan licht doorlopen zijn met fijne bloedvaatjes.
Ja, wratten zijn besmettelijk. Je krijgt ze door contact met iemand die wratten heeft. De wratten op de voetzool krijg je waarschijnlijk door geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Bij heel uitgebreide wratten wordt soms een aantal maanden de tablet Neotigason, een afgeleide van vitamine A-zuur, voorgeschreven om de woekering van het wratweefsel tegen te gaan en zelfs te doen verdwijnen.
De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is ook niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven.
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen.
Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval. Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.
Wratten hebben geen 'wortel' waardoor ze weer zouden kunnen aangroeien. Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
De meest voorkomende symptomen van wratten zijn huidgezwelletjes die op een kleine bloemkool lijken en ruw aanvoelen. De meeste wratten hebben een harde rand en een zacht midden, maar sommige zijn plat en glad. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm.
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.
Waar gewone wratten op andere lichaamsdelen voornamelijk naar buiten groeien, groeit een voetwrat meestal naar binnen. Dit komt omdat de wrat tijdens het lopen naar binnen wordt gedrukt.
Wratten is een onschuldige huidaandoening, maar kunnen vervelende klachten veroorzaken. Zo kunnen wratten op de voeten pijn geven tijdens het lopen. Het grootste nadeel is dat wratten er cosmetisch niet prettig uit zien.
Vaak wordt ervoor gekozen wratten te bevriezen. De huisarts zal de wratten hierbij aanstippen met vloeibare stikstof. De wrat bevriest hierdoor en het weefsel sterft af. Het is een pijnlijke ingreep die vaak een litteken achterlaat.
Wratten komen erg vaak voor: één op drie kinderen en één op tien volwassenen heeft gewone wratten en/of voetwratten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor wratten op handen en vingers.