Elke adapter wordt warm bij gebruik. Dit is een gevolg van de stroom die door het apparaat loopt en wordt omgezet van wisselstroom naar gelijkstroom. Elke adapter doet dit om een laptop van stroom te kunnen voorzien.
In principe wordt een toestel altijd wat warm tijdens het opladen. Zolang je het toestel gewoon nog vast kunt houden is er niks aan de hand.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Een betrouwbare oplader
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
Tijdens het opladen voorziet de lader de iPhone namelijk van gelijkstroom. Bij het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom wordt energie verbruikt. En dit er komt energie vrij in de vorm van warmte. Dus je zult begrijpen, het is Het is heel normaal dat de iPhone-oplader tijdens het opladen een beetje warm wordt.
Als uw adapter te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de adapter versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dit geval is het verstandig uw adapter te vervangen zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Moderne smartphones maken gebruik van krachtige lithium-ionbatterijen die hitte afgeven terwijl ze elektriciteit genereren. Daarom is een beetje warmte normaal, vooral als u uw telefoon langdurig gebruikt.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Draadloze elektrische apparaten blijken steeds vaker de oorzaak van woningbranden. In 2019 kreeg Stichting Salvage, die helpt bij het afwikkelen van brandschade, 125 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er bijna 190. En die meldingen gaan dan alleen om de ergste branden waarbij flinke schade is, zegt Salvage.
Het is normaal dat de telefoon soms warm wordt tijdens het opladen of wanneer je de telefoon intensief gebruikt (meerdere apps in gebruik, lange video's, gamen, enzovoort). Neem contact op met de ondersteuning als het probleem aanhoudt, vooral als dit gebeurt buiten het hierboven genoemde gebruik.
Steeds meer Android-telefoons kunnen snelladen. Dat is aan de ene kant heel fijn, want hierdoor zit de accu lekker rap vol. Aan de andere kant heeft snelladen een hoger vermogen nodig en komt er dus meer warmte vrij.
Leg je smartphone niet in de koelkast.
De plotse warmteverandering kan de interne componenten beschadigen. Wat je wel kan doen, is je smartphone even uitschakelen en in een goed geventileerde ruimte plaatsen voor een paar uur. Geen koelkasten dus!
Jaren geleden werd namelijk gezegd dat je je telefoon regelmatig helemaal moet opladen én ontladen. Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Nooit volledig leeg laten lopen
In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Voer je smartphone dus op tijd bij.
Heb ik de originele oplader nodig voor mijn smartphone? Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet per se de originele oplader nodig om je telefoon van stroom te voorzien. Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken.
De World Health Organization heeft aangegeven dat de straling van elektronische apparaten, dus niet alleen straling van je mobiele telefoon, slecht zijn voor het menselijk lichaam en de kans op kanker kunnen vergroten.
Kijk dan uit met opladen in de auto. De lithium-ionbatterij in je telefoon kan heel slecht tegen temperaturen hoger dan 45 graden. En dat wordt het al snel achter de voorruit in het zonnetje! De gassen die vrijkomen bij hoge temperaturen, kunnen kortsluiting en brand veroorzaken.
Zet het toestel uit
Als je telefoon écht heel erg warm aanvoelt, kun je beter het toestel even uitzetten. Zo hoeft je telefoon even helemaal niet te werken – ook niet omdat bijvoorbeeld de wifi en bluetooth nog aanstaan. Door je telefoon uit te zetten als deze te warm wordt, kan het toestel rustig afkoelen.
De meest smartphones presteren het beste bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius. Als er hogere temperaturen worden gemeten, kan je telefoon oververhit raken. Als je je telefoon een langere periode bij hogere temperaturen gebruikt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de batterij.
Schakel alle applicaties uit die veel energie verbruiken zoals Bluetooth en locatievoorzieningen. Maak geen gebruik van de camera, navigatie of games. Hierdoor kan de iPhone of iPad minder goed afkoelen. Schakel eventueel de vliegtuigmodus in, zodat er geen data wordt verbruikt en de iPhone of iPad beter kan afkoelen.