Amsoi is pittig, fris en een tikje bitter. Het zit boordevol vitamine E en calcium. Goed voor de botten dus.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Vanaf half juli tot en met begin september kun je de Amsoi ook direct buiten in volle grond zaaien. Zaai het zaad op regels, niet te dun. Na de opkomst kun je de jonge plantjes iets uitdunnen. De plantafstand die je bij de teelt van Amsoi of Mosterdkool kunt aanhouden is 20 bij 20 centimeter.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Mosterdkool, ook wel kai choi genoemd, is een van de vele soorten binnen de Aziatische mosterdkoolfamilie. Choi, choy of soy betekent simpelweg groente in het Chinees en daar hebben ze een groot aantal soorten van. Qua uiterlijk lijkt hij wel wat op ijsbergsla, maar dan met dikkere stelen en stuggere bladeren.
Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten. Zowel de zaden als de bladeren zijn eetbaar, waardoor het een veelzijdige aanvulling is bij veel gerechten.
Wat is het? Chinese bladgroente die sterk doet denken aan een stevige ijsbergsla met forse bladeren. De bladeren zijn lichtgroen, bovenaan naar buiten gekruld met uiteinden zoals ijsbergsla, maar zitten onderaan vast aan een stevige stronk die zo dik is als een broccolistronk.
Bitawiri is een Surinaamse bladgroente met een bittere smaak. Vandaar de naam: bita = bitter, wiri = blad. De bitawiriplant groeit van nature in Suriname en heeft een harige, grijsgroene stengel en witgele, klokvormige bloemen. Aan de plant groeien donkerblauwe en zwarte bessen die niet eetbaar zijn.
De antroewa is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt daarnaast ook in de tropen van Zuid-Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten die in Nederland worden verkocht, zijn meestal afkomstig uit Suriname. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
Amsoi kan in de koelkast 3 tot 4 dagen bewaard worden. Na minimaal 2 minuten blancheren kun je amsoi ook in de vriezer bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de groente dan tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Je kunt de blaadjes rauw eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond bijvoorbeeld, een beetje zoals rucola maar dan net anders). Je kunt de blaadjes ook stoven, het lijkt dan wel wat op andijvie zonder het karakteristieke bittertje.
Amsoi bestaat uit lichtgroene, tamelijk ruwe bladeren. Het blad lijkt op dat van raapstelen, maar dan groter. De smaak is een tikje bitter en pittig.
De bladeren van een antroewa kunnen ook gegeten worden. Ze kunnen worden bereid als spinazie, maar worden vaak in soepen gebruikt. De bladeren van een antroewa bevatten ongeveer 2 mg cyanide per kilogram. Cyanide is een bekend vergif, maar kan in antroewa geen kwaad.
Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
Tajerblad is erg gezond. Deze bladgroente zorgt namelijk voor sterkere botten, een gezond hart en de opbouw van spieren. Daarnaast is tajerblad goed voor je libido en verbetert deze gezonde bladgroente je gezichtsvermogen. Tajerblad is erg voedzaam en tegelijkertijd caloriearm.
Bitawiri is een Surinaamse groente die enigzins bitter is, net als sopropo en antroewa. Je kunt de groenten wokken en eten bij de rijst.
Niet alleen veelzijdig dus, maar ook erg voedzaam: tayerblad bevat calcium, ijzer en de vitaminen A, B2 en C.
Bladmosterd is een gewas dat veel mogelijkheden biedt. Het wordt zowel als mini groente in een jong stadium gegeten, als dat het als volwassen plant gebruikt wordt. Dit product heeft fijn ingesneden blaadjes met een frisgroene kleur, die pittig van smaak zijn.
Gebruik van koolzaad en mosterd
Terwijl mosterdzaad erg aromatisch is en daarom erg populair is als specerij, wordt koolzaad gebruikt om olie te produceren. De bladeren van mosterd hebben ook een milde mosterdsmaak en worden daarom gebruikt in salades of als specerij in soepen, enz.
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.