De naam vuurtoren komt van het woord vuur. Vuur staat in de scheepsvaartwereld voor licht. Vroeger werd er echt vuur gebruikt om te laten zien waar de toren en het land stond.
Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd werd. De Pharos werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus en heeft ruim 1650 jaar dienst gedaan. De Pharos van Alexandrië heeft daarmee veel verschillende culturen meegemaak: de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren.
Het oudste voorbeeld is de vuurtoren van Alexandrië (de Pharos), een van de zeven wereldwonderen van de oudheid. Op deze toren werd in de oudheid hout verbrand (vandaar de naam 'vuurtoren') en het bouwwerk deed voornamelijk dienst als dagmerk: de opstijgende rook vergrootte de zichtbaarheid van het baken.
De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. De geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.
Een vuurtoren is een toren die door lichtsignalen schepen veilig helpt varen. Het licht is van ver goed te zien. Op deze manier worden schepen gewaarschuwd voor een klif of baai in de buurt. Vuurtorens staan vaak op een hoge duin of rots omdat ze goed te zien moeten zijn.
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Reacties. Omdat ze over het algemeen op heel winderige plekken staan en de wind heeft minder vat op een rond gebouw dan op een vierkante, de weerstand is kleiner maar er zijn natuurlijk wel vierkante vuurtorens. Toegevoegd na 1 minuut: Op de foto de Brandaris van Terschelling.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste puntje van het eiland Texel. Zes van de acht verdiepingen zijn van maart tot november en in de vakanties dagelijks te beklimmen. In de winter is de toren open op woensdag en in het weekend.
Egyptenaren waren de eersten die een vuurtoren bouwden. Beroemd is de Pharos van Alexandrië (280 voor Christus). Hij werd beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. Het warende Romeinen die aan de kusten van Noord-Europa de vuurtorens introdu-ceerden.
Daarom zijn vuurtorens uitgerust met een zogeheten Fresnel-lens, uitgevonden door Augustin-Jean Fresnel (1788-1827). Deze dunnere getrapte lens bundelt licht op dezelfde manier als een bolle lens. Boven en onder de Fresnel-lens buigen prisma's het licht in de goede richting.
Vuurtorens en betonning hebben altijd een onderbroken, 'knipperend' licht, herkenbaar aan hun kleur en 'karakter'. Havenlichten zijn altijd vaste lichten. Ook de boordverlichting van schepen zijn altijd 'vaste lichten'.
Het is voor het eerst in werking gesteld op 10 mei 1881. Momenteel is de lichtsterkte 55.292.030 lumen. Elke 15 seconden zien we 3 lichtstralen.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
Vroeger voor de tijd van elektriciteit, werden vuurtorens verlicht met een vuur dat bovenin branden. Het was een enorm zwaar werk om constant hout en kolen al die trappen op te slepen. Daarom waren de meeste vuurtorenwachters mannen.
Tot in de jaren '80 was het mogelijk de Brandaris te beklimmen. Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Reden hiervoor is dat de Brandaris een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Voor dit doel staat er een enorme hoeveelheid aan apparatuur in het 'huisje' bovenop de Brandaris.
Vuurtoren bezoeken
Na een trap van 118 treden heb je op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland. In het donker is het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien.