Hoe maak je gier? Dat is makkelijk, je plukt brandnetels en/of smeerwortel, stopt die in een ton, vat of emmer, je voegt water toe, wacht tot het boeltje begint te gisten, en klaar.
De smeerwortel vind je in de moestuin tussen jouw andere planten of tussen de bestrating. Dit onkruid kan erg lastig te bestrijden zijn, omdat de plant tot diep in de grond wortelt.
Smeerwortel is een ontzettend waardevolle plant voor je tuin! Het is rijk aan voedingsstoffen (vooral kali), die de plant via zijn wortels uit de grond haalt. Daardoor kun je er goede smeerwortelmest (ook wel smeerwortelgier) van maken.
Eenvoudig en simpel. Heeft u niet zoveel planten nodig, kan u de 'moederplant' ook in enkele stukken steken met een spade. Zo kunt u een flinke plant uitdoen en in 3 à 4 stukken steken. Elk stuk zal in het voorjaar direct beginnen groeien en een nieuwe grote plant vormen.
Brandnetelgier gebruiken
Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren.
Smeerwortelbladeren zijn eetbaar. Smeerwortel bevat veel vitaminen (A, C, E en B1, B2, B3, B5, B6 en zelfs het in planten erg zeldzame B12), mineralen en eiwitten. De bladeren kan je toevoegen aan bijvoorbeeld soep, pesto en kruidenboter.
Smeerwortel heeft ook een genezend effect op de groei van kraakbeen en spiercellen. Daarom wordt smeerwortel dikwijls verwerkt in crèmes en medicinale olie ter behandeling van verstuikingen, artrose van de gewrichten en andere verwondingen. Smeerwortel ontsmet wonden en verbetert de doorbloeding.
Smeerwortel heeft een uitstekend ontzwellend, ontstekingsremmend en pijnverlichtend effect en wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. Deze medicinale plant verzacht botte verwondingen zoals kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen, maar ook knie- en enkelblessures.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Snij je de bloeistengels niet af, dan gaan deze dikke stengels na verloop van tijd openvallen en verschijnen de nieuwe bladeren van de smeerwortel in het centrum van de plant. Indien je je stengels oogst, vormt de plant veel sneller en meer nieuw jong blad dat je kan gebruiken om te mulchen.
Ze is een zeer gemakkelijke plant die vrijwel overal groeit (al heeft ze wel een voorkeur voor zon en vochtige grond) Ze wortelt ruim 2 meter diep en kan daardoor uit diepere lagen van de grond vocht en heel veel nuttige voedingsstoffen, mineralen, etc.
Dudek Traditionele Smeerwortelzalf - Smeerwortel - Symphytum | bol.com.
Tinctuur. Wil je de bladeren, het hele kruid of wortels van de smeerwortel voor medicinale of cosmetische doeleinden gebruiken, dan kun je deze niet alleen goed drogen, je kunt er ook direct een tinctuur van maken. Voor de bladeren of het hele kruid is 40 vol. % alcohol voldoende, voor de wortel is 70 vol.
Smeerwortel wordt vooral gebruikt bij wondbehandeling en huidaandoeningen. De allantoïne en silicium in de plant spelen een grote rol in weefselherstel. Het is erg effectief bij kneuzingen, blauwe plekken, rugpijn, spierpijn, littekens, botbreuken en reumatische aandoeningen.
Smeerwortel bloeit van mei tot september met kleine wit tot paarse hangende bloemetjes. Er komen bijen en hommels op af. Symphytum grandiflorum bloeit al vanaf maart met gele bloemetjes. Symphytum grandiflorum Wisley Blue bloeit in april-mei met lila bloemetjes.
Het zijn winterharde, doorlevende planten die voornamelijk voorkomen in vochtige ruigtes, op dijken en langs slootkanten. De planten worden tot een halve meter hoog en bloemen klokvormig. Het zijn zeer goede nectarplanten voor bijen en hommels.
Gebruik. Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, en dat zowel bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, als bij ontstoken spataders. Historisch is vooral het gebruik bij botfracturen bekend.
De smeerwortel (Symphytum officinale) is een voor paarden giftige plant. Hij komt in meerdere kleuren voor en kan in Nederland in het wild terug gevonden worden.
Smeerwortels zijn lid van de familie der ruwbladigen, de Boraginaceae. Waaronder ook borage of komkommerkruid. Deze ruwe smeerwortel lijkt, met haar harige structuur en helblauwe bloemen, wel erg op de borage (vinden wij).
Effecten van brandnetelgier
Ze zorgt ervoor dat de bladeren van planten harder worden en daarmee minder smakelijk voor bladluizen. De gier versterkt planten ook, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Daarnaast geeft de brandnetelgier het bodemleven een oppepper door de stikstof die erin zit.
Gebruik van brandnetelgier
Net zoals bij bladgewassen kunnen koolgewassen brandnetelgier goed gebruiken. Bladkolen zoals boerenkool, savooi, witte kool, spitskool en rode kool kan je goed voorzien van de meststof. Van zodra de kolen zich beginnen te vormen, stop je met het geven van brandnetelgier.
Zet de emmer ergens in een hoekje van je tuin en houdt er rekening mee dat 1) het er wel een paar weken zal blijven staan en 2) ontzettend gaat stinken.