Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Betonblokken worden veel gebruikt als bouwmateriaal voor kelders, funderingen en muren. Betonblokken komen in verschillende vormen van porositeit – van grof tot fijn beton – en zijn nooit waterdicht. Daarom is het verstandig om betonblokken direct na plaatsing te behandelen en tegen water te beschermen.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Als u een scheidingswand wilt maken op de badkamer om bijvoorbeeld het bad of de douche af te scheiden van de rest van de ruimte, is cellenbeton ook een zeer geschikt materiaal. Cellenbeton is ongevoelig voor vocht, dus u kunt het zonder problemen gebruiken in natte ruimtes.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
De volumieke massa van droog cellenbeton varieert van 300 tot 800 kg/m3 (normaal beton tot ca. 2400 kg/m3) met een druksterkte van 2 tot 6 N/mm2. In bepaalde gevallen dient Murfor voegwapening aangebracht te worden, bijvoorbeeld bij vloer en plafond. - een redelijke geluidsisolatie.
Doordat bij het uitharden van betonsteen water verdampt, ontstaan er minuscule gaatjes in het steen. Deze gaatjes, ook wel het capillaire poriënsysteem genoemd, kunnen zich vullen met water en laten water door. Betonsteen waterdicht maken, heeft vele voordelen.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
De voornaamste voordelen van cellenbeton zijn, naast het lichte gewicht, de goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, de brandwerendheid, het warmte-accumulerende vermogen en de vorstbestendigheid.
Wij raden veelal betonblokken aan met een dikte van 10cm. Dit is dik genoeg voor een buitenmuur en relatief goedkoop. Voor eerste keus betonblokken betaal je zo'n €16-17 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.
Cellenbeton is een sterk zuigende ondergrond, waardoor het noodzakelijk is de muur eerst met voorstrijk te behandelen. Voor het voorstrijken van een cellenbeton muur wordt gebruik gemaakt van stuc primer. De stuc primer zort ervoor dat de pleister optimaal hecht aan de ondergrond.
Op een cellenbeton muur kan dunpleister aangebracht worden. Eventueel kan je vooraf een rasp gebruiken om het oppervlak nog wat te vlakken. In het cellenbeton productgamma van Ytong bestaat een dunpleister die in 2 lagen moet aangebracht worden en die een goed resultaat geeft.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.
De gehydrofobeerde gipsblokken kunnen worden gebruikt in elke ruimte waar wanden worden blootgesteld aan vocht. Zo kunnen ze in de badkamer of keuken gebruikt worden om een scheidings- of voorzetwand te maken, maar zijn de blokken daarnaast ook ideaal voor kelders en garages of een onderste rij van een wand.
Cellenbeton is een uiterst natuurlijk en milieuvriendelijk bouwmateriaal, waarvan de ecologische voetafdruk kleiner is dan van een holle baksteen. Bovendien kan het afval dat overblijft na de productie van cellenbeton opnieuw gebruikt worden voor vulmateriaal en toeslagmateriaal in schuimbeton en mortel.
Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen. Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend.
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.