U moet zich inschrijven voor een standplaats en/of woonwagen. Het is belangrijk om te weten hoeveel mensen behoefte hebben aan een woonwagenstandplaats om bij het opstellen van de regels hier rekening mee te houden. Als u zich aanmeldt vraagt de gemeente ook wat hierbij uw wensen zijn.
Alle plaatsen op woonwagenkampen die vrij komen, worden toegewezen door Woningbouwvereniging Parteon. Als u een standplaats zoekt, dan kunt u contact opnemen met Parteon. U wordt op een wachtlijst geplaatst. Het aantal staanplaatsen is beperkt omdat woonwagenkamp locaties kleinschalig zijn opgezet.
Net als voor een woning is het in principe mogelijk om voor een woonwagen en een standplaats een hypotheek af te sluiten.
Voorwaarden. Uw woonwagen mag alleen op plekken staan, waar dat mag volgens het bestemmingsplan. U moet uw woonwagen kunnen aansluiten op nutsvoorzieningen, zoals water en elektra.
Een woonwagenkamp, in ambtelijke termen ook wel woonwagencentrum genoemd, is een plaats waar woonwagenbewoners leven. Een woonwagenkamp bestaat uit min of meer mobiele woningen. Er bestaan ook kampen waar de wagens een permanente plek hebben en aangesloten zijn op de riolering en andere nutsvoorzieningen.
Over het algemeen valt de woonwagen zowel onder woonruimte als onder woongelegenheid. Voor de standplaats ligt dat anders. Zo zijn in de nieuwe Huisvestingswet 2014 de definities van woonwagen en standplaats ( en van woonschip en ligplaats) verwijderd en wordt de standplaats niet langer als woonruimte opgevat.
Een woonwagenbewoner is iemand die behoort tot de groep mensen die in woonwagens of stacaravans wonen in speciale centra of woonwagenkampen. Van het laatste woord is de pejoratieve term kampers afgeleid.
Woonwagenkamp belastingparadijs. Kampers op het grootste woonwagenpark van Nederland, de Vinkenslag nabij Maastricht, blijken tien jaar lang dankzij een speciale regeling over hun verdiensten niet meer dan 3 procent inkomstenbelasting per jaar te hebben betaald.
Sinds 1 januari 2006 betalen gebruikers of huurders van woningen al geen onroerende zaakbelasting meer. Deze uitspraak betekent dat geen enkele woonwagenbewoner op een huurstandplaats onroerende zaakbelasting hoeft te betalen. (Dat is alleen anders als er een zakelijk recht is gevestigd, zoals een recht van opstal. )
In de Taxatiewijzer 2016 is de levensduur en afschrijvingstermijn van de woonwagens verhoogd van 20 naar 35 jaar en de restwaarde van 10% naar 25 %.
Zij werkten als seizoenarbeiders, handwerkslieden en kooplui en fungeerden tevens als 'nieuwsoverbrengers'. In de loop van der eeuwen verminderde de behoefte aan hun diensten en raakten de woonwagenbewoners steeds meer in een maatschappelijk, sociaal en geografisch isolement.
Waarom wonen in een woonwagen
Voor een gedeelte zijn dat handelsreizigers, stoelenmatters, ketellappers, kermisreizigers, op zoek naar nieuwe afzetgebieden en klanten. Daarnaast trekken er groepen losse arbeiders naar de plekken waar brood valt te verdienen.
Een woonwagen kortgezegd een zelfstandige woning op wielen. Deze woningen worden gebruikt als recreatiewoningen, maar tegenwoordig ook steeds vaker voor permanente bewoning. Ook worden woonwagens soms gebruikt als werkplaats.
De meeste mensen die op zoek zijn naar een woonwagen financiering komen uit bij een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is snel geregeld, kost je geen eigen geld en je hoeft niet naar de notaris. Sluit een persoonlijke lening altijd af bij een onafhankelijk adviseur die je de laagste rente kan bieden.
Die drie meter wordt meestal gemeten vanaf het maaiveld, dat is van de grond van de standplaats, en niet vanaf de vloer van de wagen. Er zijn ook bestemmingsplannen waarbij hogere maten zijn toegestaan. In heel Utrecht geldt een maximale hoogte van vijf meter evenals in Den Haag.
Verdeling standplaatsen
De meeste standplaatsen bevinden zich in Noord-Brabant (1740), Zuid-Holland (1214) en Gelderland (1092). De minste in Flevoland (55), Friesland (84), Zeeland (154) en Groningen (174). In de middenmoot zitten Drenthe (387), Overijssel (459), Utrecht (604), Noord-Holland (832) en Limburg (928).
“Het verschil tussen zigeuners en woonwagenbewoners zit 'm alleen in de afkomst en de taal. Zigeuners, die oorspronkelijk uit Azië komen, houden doorgaans vast aan hun eigen taal, het Romanesh.
Zigeuners, zoals de Roma en Sinti, zijn mensen die al eeuwen rondreizen en geen eigen land hebben. Ze wo(o)n(d)en verspreid over Europa en Azië. Al sinds de late Middeleeuwen wonen er zigeuners in Nederland. Zij hebben de Nederlandse taal tientallen woorden opgeleverd.
Een camper komt op verzoek in aanmerking voor het bijzondere tarief MRB. Fiscaal is sprake van een camper wanneer de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen, is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid en voldoet aan de inrichtingseisen.
Woonwagenbewoners die in een huis wonen, voelen zich vaak nog steeds onderdeel van de eigen, sterke levensstijl en gaan na verloop van tijd soms ook weer terug naar een centrum. Veel woonwagenbewoners stammen af van rondtrekkende dagloners en handwerkslieden als scharenslijpers, stoelenmatters en ketellappers.
Bargoens wordt gesproken door groepen reizende woonwagenbewoners, Joden, Romani, Jenische en sommige Sinti, tevens in woonwijken van Amsterdam en in Zuid-Limburg. Bargoens bevat 38 gezegden, 594 woorden en 9 opmerkingen. Alle woorden zijn toegevoegd door onze bezoekers.
De woonwagencultuur is het geheel van tradities, gebruiken en opvattingen van mensen die sinds generaties permanent in een woonwagen (willen) wonen. Woonwagenbewoners koesteren een nomadische levenswijze en het vrijheidsgevoel dat daarmee verband houdt. Het wonen op wielen staat centraal in hun leefwijze.
Wilt u een woonwagenstandplaats of woonwagen huren? Dan schrijft u zich in bij de gemeente of een wooninstelling.
In Nederland mag het transport max. 2.50 / 2.75 mtr. breed zijn. Dus gelijk met de chassisbreedte van een trailer.
Standplaats: een kavel die is bestemd voor het plaatsen van een woonwagen, waarop voorzieningen aanwezig zijn die op het leidingnet van de openbare nutsbedrijven, van andere instellingen of van gemeenten kunnen worden aangesloten.