De polyfenolen in lijnzaad werken ontstekingsremmend en helpen bij verkoudheid en griep [2]. Lijnzaad is glutenvrij: Doordat lijnzaad glutenvrij is, is het geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-overgevoeligheid [2].
Lijnzaad is een plant die geteeld wordt vanwege zijn hoge gehalte aan vezels. Lijnzaad is ook het zaad van vlas. Net als vele andere planten, die ook niet tot de graansoorten behoren, wordt lijnzaad behandeld en bereid net als ware graansoorten.
Glutenvrij: chiazaden bevatten in tegenstelling tot granen geen gluten, die bij veel mensen vaak ongemerkt voor spijsverteringsproblemen zorgen, waardoor voedingstekorten en overgewicht kunnen ontstaan. Ben je op zoek naar een glutenvrij ontbijt dan zijn chiazaden dus een perfect alternatief!
Bestel je chiazaad vandaag nog bij Holland & Barrett. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
De gezonde omega-3, 6 en 9 vetzuren die in noten, peulvruchten, olijfolie, donkere bladgroenten en lijnzaad zitten zijn erg goed voor de lever.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Je stampt ze simpelweg fijn met een vijzel of doe ze even kort in de keukenmachine en eet ze meteen op. Zin gekregen om lijnzaad te integreren in je dagelijkse menu? Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes.
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
Lijnzaad bestaat voor maar liefst een derde uit vezels! Twee eetlepels gebroken lijnzaad (zo'n 20 gram), zijn al gauw goed voor 6-8 gram vezels. Daarmee ben je al aardig op weg om aan de aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen te komen (30-40 gram vezels per dag) (5).
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
Zemelen helpt bij een slechte stoelgang. Je kunt de klachten van obstipatie hierdoor verbeteren. Een nadeel is wel dat zemelen veel vocht opnemen. Hierdoor kun je wanneer je te weinig vocht drinkt op een dag, juist meer last van verstopping krijgen!
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Chiazaad of lijnzaad
Chiazaad en lijnzaad gebruiken is een makkelijke manier om meer vezels toe te voegen aan je voedingspatroon. Twee eetlepels chiazaad bevat al 5 gram vezels, twee eetlepels lijnzaad bevat er 4. Je kunt het zaad over je smoothie strooien of je kunt het gebruiken als topping voor je salade.
Voordeel 2: lijnzaadolie verlicht verstopping en diarree
Over stoelgang gesproken: lijnzaadolie doet ook zijn werk als het aankomt op stoelgangproblemen, zoals obstipatie (verstopping). Zoals gezegd 'smeert' lijnzaadolie de dikke darm en het zorgt voor zachte ontlasting.
De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husks) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken. Het waterbindende vermogen bij husks is vele malen groter. Ook zal het per grondstoffenleverancier verschillen hoe zuiver de Psyllium is.
Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis van deze stof kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum heeft daarom als richtlijn dat je niet meer dan 45 gram per dag moet eten.
Een eetlepel gebroken lijnzaad bevat ongeveer 3 gram lijnzaadolie waarvan de helft omega-3-vetzuren. Het is dus een rijke oliebron van alfa-linoleenzuur (ALA), een onmisbaar vetzuur waarvan de meeste mensen te weinig binnenkrijgen. Zo is ALA goed voor hart- en vaten. Verder kan het lichaam dit omzetten in visvetzuren.
Het is veruit het beste om heel lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.