Bekende merken als Labello en Vaseline blijken in sommige gevallen te veel MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons)en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) te bevatten. Deze stoffen zijn in gewone cosmetica geen probleem, maar als het wordt gegeten, is de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker groter.
Volgens de Consumentenbond kunnen minerale olien kankerverwekkende stoffen MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons) en MOAH (mineral oil automatic hydrocarbons) bevatten. De stoffen stapelen zich op in je lichaam. Het is om die reden verboden MOAH's in levensmiddelen te gebruiken!
Gebruik je lippenbalsem, dan krijg je daar gemakkelijk iets van binnen. Zeker als je vlak na gebruik iets eet of drinkt. Daarom is het voor dit soort producten belangrijk dat inslikken geen enkel kwaad kan.
Al onze producten hebben een langdurig vocht inbrengend effect, zelfs als zij andere elementen bevatten zoals kleur, glitter of een gloss textuur. De huid van je lippen heeft extra verzorging en bescherming nodig en alle Labello's geven dit. Labello is niet slecht voor de gezondheid van je lippen.
Wat zit er in lippenbalsem? De basis van lippenbalsem is meestal een vette stof, zoals bijenwas (cera alba), shea boter (butyrospermum parkii), of petrolatum (vaseline) en andere minerale oliën (cera microcristallina/microcrystalline wax, ceresin, ozokerite en/of paraffine).
Net zoals bij het eten van chips. Het vult je buikje wel, maar het voedt je lichaam niet. Hierdoor raakt de huid uit balans, waardoor droge en gesprongen lippen ontstaan. Bij vaker smeren met verstikkende lippenbalsem op basis van vaseline raakt je huid hieraan gewend, waardoor deze nog minder vet zal produceren.
Verslaafde lippen bestaan dus niet. Het verslavingsgevaar is daarmee niet helemaal geweken. Het kan namelijk wel een gewoonte worden om balsem op je lippen te smeren waardoor je voor je gevoel niet meer zonder kunt. Zo lang er sprake is van een normaal gebruik is er niets aan het handje.
Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog.
Lippenbalsem voelt misschien wel goed aan op droge lippen, maar het kan een slechte gewoonte worden die juist niet veel goeds voor je mond doet. Veel ingrediënten in lippenbalsems, zoals menthol en alcohol, drogen je lippen juist verder uit en kunnen zelfs irritatie veroorzaken.
Bij normaal gebruik van lippenstiften die chroom bevatten, kan dat een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Chroom wordt in verband gebracht met maagkanker. Een intensief gebruik van lippenstift kan ook tot een te hoge blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan leiden.
Geen verslaving
Om maar meteen de feiten op tafel te gooien: er bestaat geen fysieke verslaving aan lippenbalsem. Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is er géén sprake van gewenning.
Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries.
Onder deze omstandigheden biedt Purol zalf ● onguent soelaas. De gele zalf heeft een heilzame, helende werking op de gesprongen huid van de lippen en werkt snel en doeltreffend. Om deze problemen voor te zijn, kan de huid bij extreem guur en koud weer worden beschermd met Purol Vaseline.
Heb jij in elke tas een potje Blistex, Vaseline en Labello-sticks en denk je écht niet zonder te kunnen? Dan hebben we bijzonder nieuws: dat is niet zo. Fysiek gezien is lippenbalsem namelijk niet verslavend.
Heel veel labello of lippenbalsem smeren. Een echte no-go! Te veel lippenbalsem vergoot namelijk de kans op uitdroging. Het is dus belangrijk dat je dit met mate doet en vooral met de juiste lippenbalsem.
Een lipscrub geeft je lippen een extra boost. Vooral wanneer je last hebt van velletjes, is een lipscrub je beste vriend. Een lipscrub verwijdert dode huidcellen, stimuleert de doorbloeding van de lippen en zorgt ervoor dat velletjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Wist je dat … Je lippen gevoeliger zijn voor uitdroging dan de rest van je lichaam? Dat komt doordat de huid van je lippen een andere structuur heeft dan die van de rest van je lichaam. Ze heeft geen hoornlaag en is dus dunner en kwetsbaarder.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
Honing is de meest natuurlijke vorm van lippenbalsem die er maar is. Volgens de website Gezondheidsplein is honing goed voor je hele lichaam en dus ook voor jouw droge lippen. De honing zorgt ervoor dat jouw lippen super zacht worden en het gaat wondjes en kloofjes in je mondhoeken tegen.
De verzorgende lipscrub van Labello in stickvorm is geschikt voor dagelijks gebruik. De scrubdeeltjes peelen je lippen voorzichtig en smelten weg zodra je jouw lippen over elkaar wrijft.