Bij Kadasterservice kunt u een afschrift (kopie) van de eigendomsakte aanvragen uit de Openbare Registers van het Kadaster. U ontvangt altijd de meest recente eigendomsakte.
Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen. Als u wilt weten wat er is vastgelegd in de akte van levering van een bepaalde woning, kunt u een kopie opvragen.
Met alleen het ondertekenen van de hypotheekakte staat de woning nog niet op uw naam en is dus nog geen eigendom. Pas na ondertekening van de eigendomsakte (en inschrijving bij Kadaster) is de overdracht voltooid.
Koopakte van uw eigen huis of een andere woning
U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte van levering opvragen. Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet deze akte worden ingeschreven bij het Kadaster. Een akte van levering wordt ook wel een koopakte of overdrachtsakte genoemd.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
De meeste mensen met een koophuis zijn eigenaar doordat ze het gekocht hebben. Als je een huis koopt, dan is het pas van jou wanneer de akte van de notaris is ingeschreven bij het kadaster. Het eigensombewijs van je huis is de combi van de koopakte, de akte van levering en de inschrijving.
In het eigendomsbewijs staat onder andere hoe de woning uw eigendom is geworden. Daarnaast vindt u er bijvoorbeeld informatie over de verkoper, de datum van de aankoop, de koper, de koopsom en de betrokken kadastrale percelen met hun oppervlakte. Ook staan eventuele eigendomsbelemmeringen in het eigendomsbewijs.
Bij inschrijving van de koopakte ga je ermee akkoord dat al jouw gegevens en de details van de koop openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register. De koopakte inschrijven biedt alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving plaatsvindt.
De Notariële Aktenbank
Wil je een kopie van een notariële akte opvragen? Dan kan dat nu eenvoudig via de Notariële Aktenbank (NABAN). De akten die je bij de notaris tekent, worden in deze uitermate beveiligde notariële databank bewaard.
Bij de hypotheekakte en leveringsakte betaalt u, naast notariskosten, voor de inschrijving van beide aktes bij het Kadaster, de overdrachtsbelasting en makelaarskosten. De kosten voor de hypotheekakte en leveringsakte samen liggen rond de 1.300 euro inclusief btw. De prijzen verschillen per notariskantoor.
Hebt u bewijs nodig dat uw hypotheek niet meer is ingeschreven en is doorgehaald? Als u moet bewijzen dat uw hypotheek niet meer is ingeschreven, dan kunt u een kopie van de doorhaling opvragen. U doet dat via de pagina Kopie akte.
Hypotheekakten worden door de notaris ingeschreven bij het Kadaster. U kunt de hypotheekakte die u zoekt bij ons opvragen.
Een eigendomstitel is een document dat aantoont wie de eigenaar is van een bepaald onroerend goed. Doorgaans wordt de authentieke verkoopakte beschouwd als eigendomstitel, maar dat kan bijvoorbeeld ook een schenkingsakte of een notariële akte van vereffening en verdeling van nalatenschap zijn.
In gevallen waar er geen bebouwing op een perceel staat, is er enkel een perceeleigenaar. In de Basisregistratie Kadastrale Percelen (BRK) van het Kadaster wordt van zowel percelen als appartementsrechten bijgehouden wie de eigenaar is.
De koopakte of koopovereenkomst is de overeenkomst van een koper en verkoper van een registergoed/onroerende zaak (bijvoorbeeld een huis) bij het sluiten van de koop van bijvoorbeeld het huis. Voor het overdragen van de eigendom is de inschrijving van een akte van levering noodzakelijk.
De akte blijft eeuwig bewaard. Als de notaris stopt, dan wordt zijn protocol (dossier met akten) overgenomen door een andere notaris (zijn opvolger).
Gedaan met zoeken naar dat mapje met de aankoopakte van de woning. Voortaan kan elke burger via MyMinfin alle akten waarin hij betrokken partij is en die opgenomen zijn in de hypotheekregisters raadplegen en uiteraard downloaden.
De akten die je voor een notaris tekent, worden in een uitermate beveiligde notariële databank bewaard. Personen die niet persoonlijk bij de akte betrokken zijn (de zogenaamde “derden”), hebben geen toegang.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
De notaris, een makelaar of de koper en verkoper stellen een koopovereenkomst op. De koopovereenkomst kan worden ingeschreven bij het Kadaster. Het voordeel van inschrijving is dat de koper 6 maanden beschermd is. De woning kan dan worden overgedragen zonder nadelige gevolgen voor de koper.
Bekend maken van stukken in de Basisregistratie Kadaster en registraties voor Schepen en Luchtvaartuigen (Signaleren): voor 9.00 uur volgende werkdag. Volledige verwerking van stukken in de Basisregistratie Kadaster en registraties voor Schepen en Luchtvaartuigen: binnen 6 werkdagen.
'Bij eigendomsvoorbehoud worden goederen geleverd, maar gaat de eigendom nog niet op de ontvanger over. Dat gebeurt pas als aan een aanvullende voorwaarde is voldaan. Indien en zolang niet aan de voorwaarde is voldaan, verkrijgt de ontvanger nog niet het eigendom.
De tussenkomst van een notaris is in principe enkel nodig als er ook aanpassingen moeten gebeuren aan de basisakte. De notaris mag hiervoor dan in principe een honorarium vragen tussen de € 42,18 en € 421,80.
Vorm en inhoud van de basisakte
De basisakte en het reglement van mede-eigendom moeten verplicht worden opgenomen in een authentieke akte. De notaris dient hiervoor dus tussen te komen.
Wat is een basisakte? Als je een appartement koopt, dan word je eigenaar van een bepaald gedeelte van een (appartements-)gebouw. Tegelijk word je mede-eigenaar van het gedeelte dat toebehoort aan alle mede-eigenaars. Dit mede-eigendom heeft belangrijke gevolgen voor de rechten en plichten van elke individuele eigenaar.