18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Minstens 1 jaar. Veel werkexperts zien een jaar als de minimale verblijfsduur op een eerste baan, tenzij je onder je niveau aangeworven wordt. Dan moet je de kans om je te verbeteren zeker niet laten liggen. Op een eerste job leer je vooral wat het betekent om ergens werknemer te zijn, in al zijn facetten.
Werknemers blijven gemiddeld gezien langer bij hun werkgever dan tien jaar geleden. In 2019 was de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 10 maanden. Bovendien blijkt dat 54% van de werknemers meer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt.
Wissel niet te vaak van job
Je moet alleen wel oppassen dat je dit niet té vaak doet. Twintig jaar bij één werkgever blijven plakken mag dan niet meer van deze tijd zijn, als uit je cv blijkt dat je om de haverklap van baan wisselt doet je carrière dat ook geen goed.
Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.
Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.
Je kan alleen je tijdelijke contract eerder opzeggen als dit in je contract opgenomen is. Staat dit er niet in? Dan kan je alleen eerder ontslag nemen als je toestemming krijgt van je huidige werkgever.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Te weinig toekomstperspectief, de werksfeer en ontevredenheid over de jobinhoud en het loon zjin de belangrijkste redenen om van job te veranderen.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Conclusie: Als je zo maar weg blijft, kan de werkgever schadevergoeding eisen. Het beste is dus te overleggen of het contract met wederzijds goedvinden kan worden beëindigd, direct of met opzegtermijn. Regel het wel schriftelijk.
En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).