Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Heb je een volledige open ruimte en wil je geluidsdichte werkplekken organiseren? Dan kan dit relatief eenvoudig zonder grote verbouwingen. Onze panelen of glaswanden zijn hier geschikt voor. Wij hebben diverse soorten geluidsisolerende panelen die als vaste wand kunnen dienen, maar ook als flexibele wand.
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden.
Uiteenlopend van polyurethaanschuimen, melamineschuim, polyesterwol, steenwol, glaswol, akoestische plafondpanelen, wandpanelen, systeemplafondplaten. Al deze oplossingen hebben in ieder geval één ding gemeen: het absorbeert geluid. Dit komt doordat al deze materialen opencellig zijn.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Geluidsdempende gordijnen zijn een hulpmiddel bij het weren van geluid. Gordijnen zonder “echte” stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Voor de beste geluidsisolatie kies je daarom voor (gevoerde) overgordijnen op maat.
Het geluid verspreidt zich vanzelfsprekend via de vloer, maar ook met de muren die in verbinding staan met de vloer. Door de massa van de muur te verhogen, dus door de muur zwaarder te maken, kunnen trillingen minder goed worden door gegeven, en kan hinderlijk geluid dus sterk of zelfs helemaal gereduceerd worden.
Geluidsisolatie houdt geluid tegen. Als een ruimte perfect geluiddicht is blijft buitenlawaai buiten en verstoort de binnen activiteiten of de slaap niet. Daarnaast blijft binnengeluid binnen en stoort de buren niet.
Muurisolatie: Voeg isolatie toe aan de muren om geluid te blokkeren. Geluidsdichte deuren: Plaats geluidsdichte deuren in kamers waar geluidsoverlast een probleem is. Geluidsdichte ramen: vervang bestaande ramen met geluidsdichte ramen of voeg extra lagen glas toe.
Hoe verminder je de overmatige reflecties en galm: Gebruik geluiddempende materialen. Een kleed of gordijnen kunnen al wat helpen, maar vaak niet voldoende. Het beste zijn echte akoestische panelen; hiermee worden de ongewenste geluidsreflecties zeer goed geabsorbeerd omdat ze werken bij lage, midden en hoge tonen.
Je kunt soms aan de buitenkant van een rijtjeshuis zien of die gehorig zijn. Als de muren tussen de woningen aan de buitenkant dun zijn, bijv.20 cm, dan weet je zeker dat het om een gehorig huis gaat. In dat geval heeft de woning een enkele woningscheidende wand, waardoor de woning dan erg gehorig is.
Geluidsisolatie voor de muur kost gemiddeld €50 tot €100 per m². De totale kosten hangen af van het type materiaal en de staat van jouw muur. Daarnaast kunnen de prijzen verschillen per isolatiebedrijf. Voor een exacte prijsindicatie voor geluidsisolatie van jouw muur vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Geluidisolatie met glaswol
De glasvezels zijn goed om geluidstrillingen tegen te houden en dus geluid te voorkomen. Glaswol heeft als voordeel dat het vrij goedkoop is, makkelijk te verwerken bij plaatsing, licht van gewicht wat ook makkelijk te verwerken is. Er zijn tal van verschillende diktes te koop.
Geluidsabsorberende materialen zijn bedoeld om het geluid binnen een bepaald gebied of ruimte te verbeteren. Bij geluidsabsorptie verandert men door gerichte maatregelen, de ruimteklank naar zijn wensen. Daardoor kan bijvoorbeeld het geluidsniveau worden gedempt of de nagalmtijd worden verkort.
Om te beginnen kun je kiezen voor dikke en zware stoffen die van nature geluid absorberen, zoals fluweel, velours of dikke katoenen stoffen. Deze stoffen helpen om geluidstrillingen te dempen en te voorkomen dat ze zich door de ruimte verspreiden.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Een veel gehoorde klacht is de gehorigheid van vloeren van jaren '30 woningen, met name in appartementen. Deze vloeren zijn vaak holle klankkasten, waardoor de leefgeluiden van de buren overlast veroorzaken. Geluidsisolatie voor de houten verdiepingsvloer is dan geen overbodige luxe, om deze leef geluiden te dempen.
Contact- of luchtgeluid bij een betonnen of houten vloer kan je verminderen door een 'zwevende vloer', een akoestisch vloersysteem, op de vloer te bevestigen. Breng parket, tapijt of laminaat om deze 'extra vloer' af te werken.