Maar bij licht, tot normaal vervuilde was is geen wasmiddel nodig, volgens de bijsluiter. Ook hier zitten kleine keramische balletjes in. Het geheim van de ballen zitten hem in de hydroxyl-ionen.Deze ionen zouden voor een schone was zorgen.
Een wasbal is een product dat wordt aangeprezen als een alternatief voor wasmiddel. Er zijn uiteenlopende varianten en vullingen, bijvoorbeeld met magnetische deeltjes of met keramische balletjes die het waswater zouden ioniseren (hydroxide-ionen).
Drogerballen zijn wollen, vervilten ballen die je in de droger doet, ze zijn goed voor het milieu, doordat ze de droogtijd met maar liefst 25% kunnen verkorten. Dat scheelt best veel stroom in een jaar. Ze zorgen er ook voor dat jouw was zachter is, minder kreukt en dat je was niet statisch wordt.
Wasdrogerballen hebben een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel voor ons is dat je geen wasverzachter meer nodig hebt. 3 wasdrogerballen in de droger per droogbeurt is voldoende voor een zachte was. Deze ballen gaan tot wel 1000 wasbeurten mee, dus je kan er jaren mee doen.
De wasdrogerballen zorgen ervoor dat je was beter en sneller droogt. De drogerballen houden je handdoeken en beddengoed uit elkaar. Zo komt de warme lucht beter bij de stof en kost het drogen minder tijd en energie.
Gebruik wasballen
Stop de kleding, samen met de wasbal in de wasmachine. Het is niet nodig daar waspoeder of wasmiddel aan toe te voegen.
De droogballen kun je eindeloos gebruiken, ze gaan eigenlijk nooit stuk. Ze kunnen wel wat kleiner worden, maar door ze soms te wassen worden ze weer iets groter. Ook kun je je af en toe wassen om de geur van het wasparfum uit te wassen.
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.
Gebruik bij voorkeur geen wasverzachters en soortgelijke producten: ze kunnen de wasdroger vervuilen. Als je ze gebruikt, dan altijd volgens aanwijzing van de fabrikant. Schakel de droger pas uit als je de was er meteen uithaalt. Laat niets in de zakken van je wasgoed zitten.
Kan ik wasparfum gebruiken in de droogtrommel
Nee. Wasparfum is uitsluitend bedoeld voor gebruik in de wasmachine.
Je kunt kiezen uit droogballen van plastic, wol of vilt. Omdat de plastic droogballen relatief zwaar zijn, kan het wasgoed in de droger gemakkelijk van elkaar gescheiden worden. Als je een erg gevoelige huid hebt, raden we droogballen van wol of vilt aan. Dit voorkomt dat het wasgoed na het drogen te kriebelig wordt.
Droogtrommeldoekjes zijn (meestal) polyester doekjes die je bij je schone was in de droger doet. Zo'n doekje is gedrenkt in wasverzachter en meestal ook nog in een geurtje. Je kunt droogtrommeldoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.
De droogkastballen zorgen ervoor dat de droogkast/wasdroger tot 28% minder lang moet drogen. De ballen scheiden je kledij en botsen zodat het vocht er sneller uitgaat. Zelfs zonder wasverzachter wordt uw was op een natuurlijke manier superzacht.
Vraag gratis een doseerbolletje aan bij Witte Reus. Wanneer je op de website van Witte Reus bent ga je rechtsboven naar het kopje contact en vraag je het bolletje of schepje via het contactformulier aan.
Je kunt natuurlijk ook een wasbol gebruiken. Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Zorg dat de ritsen dicht zijn en voeg 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten. Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur.
Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met zogenaamde “wasballen. µ In plaats van wasmiddel, stop je deze ballen bij de was in de wasmachine. Beter voor het milieu en uw portemonnee!
In een droogkast wordt door middel van het verwarmen van de lucht uw kleding op zeer voorzichtige wijze gedroogd. Dit gebeurd aan de hand van statische lucht, waardoor tere kleding / schoenen etc. in een droogkast geplaatst mogen worden. Een droogkast is zeer energiezuinig.
Slecht voor het milieu
Wasverzachter vormt een laagje op kleding en stoffen dat niet uitgespoeld wordt. Als je veel wasverzachter gebruikt, raakt je wasgoed 'verzadigd' en gaat de rest – inclusief chemische stoffen – mee met het afvalwater het riool in, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is.