- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
Je stampt ze simpelweg fijn met een vijzel of doe ze even kort in de keukenmachine en eet ze meteen op. Zin gekregen om lijnzaad te integreren in je dagelijkse menu? Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
In de kwark of yoghurt, door een salade of in een smoothie: lijnzaad geeft er een extra bite aan. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Zemelen helpt bij een slechte stoelgang. Je kunt de klachten van obstipatie hierdoor verbeteren. Een nadeel is wel dat zemelen veel vocht opnemen. Hierdoor kun je wanneer je te weinig vocht drinkt op een dag, juist meer last van verstopping krijgen!
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
1 eetlepel gemalen lijnzaad weegt minder en komt uit op ongeveer 10 gram.
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
Vermaal het lijnzaad.
De Omega3-vetzuren die in lijnzaad zitten kunnen er pas uit als het lijnzaad open wordt gebroken. Je kunt lijnzaad in een koffiemaler of vijzel stuk maken zodat je optimaal van de voordelen kunt genieten. Gebroken lijnzaad kun je een week op kamertemperatuur of twee maanden in de koelkast bewaren.
Doe het in een smoothie
Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken.
Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Het eten van lijnzaad heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op diabetes type II afneemt. Ook bij mensen die al leiden aan diabetes kan het ziekteverloop afgeremd worden door het eten van lijnzaad.
Lijnzaadolie kun je niet gebruiken om te bakken, wokken, braden en frituren. Dit komt doordat lijnzaadolie een rookpunt onder de 180°C heeft. Wanneer je de olie sterk verhit, gaat de olie verbranden. Bepaalde stoffen in de olie breken af waardoor je de olie niet meer kunt eten.
Chia zaden zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Ook zijn de zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Chia zaad behoort tot een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. In plantaardige producten komt hoofdzakelijk het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) voor.
Zelf gebroken lijnzaad zijn een darmgeschenk. De zaadjes zijn zeer rijk aan vezels en zuigen zich in de darm vol met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor de stoelgang wordt verbeterd.