Laat u de viooltjes gewoon zaad vormen en doet u niets, dan zaaien ze zich ook vanzelf weer uit. De bloemen van die viooltjes zijn overigens vaak wat kleiner dan de bloemen van uw gekochte plantjes. Dat komt omdat de plantjes in de tuincentra en winkels gecultiveerd zijn.
Het driekleurig viooltje wordt bij voorkeur vermeerderd door zaaien, en zaait zich ook spontaan makkelijk uit. Het Maarts viooltje kan gezaaid worden, maar laat zich ook vermeerderen door delen (in de herfst), of door stekken in voorjaar of zomer.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding.
Plaats viooltjes in potgrond of omgewoelde aarde; ze zijn niet veeleisend wat betreft de grondsoort. Verwijder steeds uitgebloeide en dode bloemen, anders stoppen ze met bloeien. Houd de grond licht vochtig en laat de plantjes niet uitdrogen. Zet ze het liefst op een warme, zonnige plek, maar geef ze wel veel water.
Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk. Viooltjes bloeien het langst als uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderd worden.
Na verloop van tijd raken sommige bloemen uitgebloeid en zullen deze afsterven. Het is wel belangrijk dat je ze dan regelmatig verwijderd. Wanneer je ze laat hangen, hinder je de plant bij het bloeien. Als je de plant regelmatig van haar dode bloemen ontdoet, zal deze sneller groeien en in optimale conditie blijven.
Violen voor binnen en buiten
Je kunt de violen ook in een leuke pot of mand binnen op een niet al te warme plek, dus niet bij of boven de verwarming, zetten. Geef ze een keer per week vloeibare voeding. Als ze zijn uitgebloeid kun je de violen in de tuin uitplanten, want het zijn in principe vaste planten.
In het vroege voorjaar zijn viooltjes de dankbaarste plantjes. In het voorjaar belonen violenplantjes u met een overdaad aan prachtige bloemen. Zomerbloeiers kunnen pas vanaf half mei (na de IJsheiligen, dus na 15 mei) geplant worden, maar al ruim voor die tijd staan de viooltjes uitbundig in bloei.
Tot hoe lang bloeit winterviool
Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat de vorst intreedt. Dan houden ze ermee op, d.w.z., ze stoppen met de aanleg van nieuwe bloemknoppen. Zodra het weer warmer wordt, zullen ze zeker weer gaan bloeien.
Violen zijn er in eenjarigen en in vaste planten die elk jaar terugkomen. Een vaste viool is de Viola Cornuta. De vaste planten kun je in je border planten. In potten en bakken op je terras of balkon staan violen heel gezellig in de winter.
Bosviolen zijn meerjarig
Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben.
Als onderlinge plantafstand hou je je best aan gemiddeld 15 cm, wanneer ze goed aansluiten krijg je het mooiste effect. Plant je ze niet in de volle grond, zorg dan dat je pot drainagegaten heeft. Zo kan het overtollige water niet blijven staan, want vorst overleven ze wel maar te veel vocht zorgt voor schimmel.
Het beste moment om viooltjes zaden te zaaien is afhankelijk van de gekozen soort. In principe geldt dat viooltjes in februari – maart binnenshuis/onder glas gezaaid worden. In april en mei kunnen de viooltjes dan in de tuin uitgeplant worden. Daarnaast zijn er ook soorten die in juli – augustus gezaaid kunnen worden.
Ondanks dat een violier een vaste plant is, bloeit de plant het jaar erop meestal minder goed.
Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien ze extra lang door. Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten.
Deze mooie kleurrijke bloemen hebben weinig onderhoud nodig en een beetje zonlicht is meestal wel voldoende. In de schaduw doen de viooltjes het meestal ook erg goed en met wat potgrond bloeien ze helemaal op. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen, dan gaan ze langer mee en bloeien ze sneller.
Een redelijk bespeelbare viool koop je al vanaf €350,-. De prijzen lopen echter op tot ongeveer €15.000,- Het grote verschil in prijs komt met name door de vraag of een viool handgemaakt is, of fabrieksmatig. Lees in dit artikel over een goede viool kopen die echt te bespelen is.
Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. In de volle grond, in bakken of potten op balkon of terras, de viool (Viola) bloeit overal maandenlang. In de winter bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door.
Na een paar jaar kunnen de planten wel tegen een paar graden vorst. Deze soort zaait zichzelf gemakkelijk uit. Het is ook mogelijk om vanaf september buiten te zaaien.
De geadviseerde plantafstand is 20 cm. (25 st. per m2.)
Cool Wave violen vertakken van nature beter en waaieren breder uit dan andere violen. Hij is makkelijk in onderhoud, is winterhard en bloeit snel weer op in de lente na het verdwijnen van vorst en sneeuw.
Bosviolen zijn vrolijke, kleinbloemige kweekvormen van het hoornviooltje. Ze bloeien van september tot in december zowel binnen als buiten in tal van kleuren. Ze verdragen lichte vorst en vragen alleen wat water en voeding.
Deze betekenis stamt voornamelijk van de gedichten van Sappho, wier gedichten vaak haar liefde voor een andere vrouw illustreerden. De vrouw over wie ze schreef had dan viooltjes vast, of droeg er een bloemenkroon van.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.