Somalië is een land met een rijke geschiedenis, gelegen aan de Indische Oceaan in de Hoorn van Afrika. Somalië is een federale parlementaire republiek. Het inwonersaantal schommelt rond de 15,5 miljoen miljoen (2021).
Somaliland was tot 1960 een Brits protectoraat terwijl de rest van het huidige Somalië door Italië gekoloniseerd werd.
Somaliland bevindt zich bovenin de Hoorn van Afrika. In 1991 verklaarde het gebied zichzelf onafhankelijk van Somalië. Het is echter nooit erkend door instanties als de Afrikaanse Unie of de Verenigde Naties. Officieel is het dus nog steeds onderdeel van Somalië.
Reis niet naar Somalië. De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten waarvan ook burgers het slachtoffer zijn.
Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 samen met kolonie Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Somalië verkeert reeds decennia in een van de ergste, langdurige humanitaire rampen ter wereld. Meer dan dertig jaar aan gewapende conflicten, politieke instabiliteit, overstromingen en extreme droogteperiodes hebben ertoe geleid dat vandaag (juni 2022) bijna één op de vijf Somaliërs vluchteling is in eigen land.
Welke vaccinaties zijn verplicht voor Somalië? De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Somalië wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ook in Somalië komt gele koorts voor in bepaalde gebieden.
In Nederland wonen ruim 39.000 Somaliërs. Dat zijn er niet zo gek veel, vergeleken met de paar honderdduizend Somaliërs die in Groot-Brittannië leven. Maar er leven hier wel twee keer zoveel Somaliërs als in Duitsland.
Somalië is een erg arm land; mensen hebben weinig geld en eten en leven vaak onder de armoedegrens. Somalië ligt bij de evenaar naast de Indische oceaan. Er heerst een woestijn klimaat, het is er daarom ook erg warm. Er zijn ook veel bergen.
De Somaliërs (Somalisch: Soomaaliyeed, Arabisch: الصوماليون) zijn een etnische groep uit de Hoorn van Afrika. Vrijwel alle Somaliërs spreken het Somalisch, een Koesjitische taal, een taalgroep binnen de Afro-Aziatische taalfamilie en ook het Arabisch.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in Somalië is geboren per jaar. 24.701 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in Somalië geboren.
Het Somalisch en Arabisch zijn de officiële talen van Somalië. Met een kustlijn van 3000 kilometer heeft Somalië de langste kust van alle landen op het Afrikaanse continent en in de Arabische wereld.
Onder Nederlands beheer kwamen Nederlands-Indië, Suriname en enkele eilanden in het Caraïbische gebied. Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind.
In juli 2022 kwamen 2 640 asielzoekers naar Nederland. Dat waren er 165 meer dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 1 610 nareizigers naar Nederland, 215 minder dan in juni 2022. In 2021 kwamen er in totaal 34 860 asielzoekers en nareizigers.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen).
In 2022 telt de bevolking van Somalië 16.842.000 inwoners. In 1960 woonden er in Somalië nog 2.755.967 personen.
Somalië behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. In 1991 stortte het land in, toen rivaliserende milities streden om de macht over de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft het land geen effectieve centrale regering meer. Somalië wordt geteisterd door conflicten, overstromingen en extreme droogte.
Clans vechten om hun deel van de koek
Een bloedige burgeroorlog bezegelde in 1991 het lot van de Somalische dictator Siad Barre. Sindsdien heeft het land geen centraal gezag meer gekend. In de plaats kwam een voortdurend veranderend strijdtoneel waarop strijdheren het tegen elkaar opnamen.
In de 17e en 18e eeuw was de driehoekshandel op zijn hoogtepunt en werden grote aantallen slaven door vooral Portugese, Engelse, maar ook Spaanse en Nederlandse handelaren gekocht aan de kust van West-Afrika en verkocht in Amerika. De huidige schatting is dat 12 miljoen slaven zijn vervoerd vanuit Afrika naar Amerika.
Als laatste land ter wereld schafte Mauritanië de slavernij af, in 1980.