Wanneer je een drooggeladen accu bezit, is het zeer belangrijk deze vóór gebruik eenmalig te vullen met accuzuur. Nadien hoef je de accu niet meer bij te vullen met zuur. Een niet-onderhoudsvrije accu moet af en toe worden bijgevuld met demiwater, ook wel bekend als accuwater.
Accuvloeistof zit in de accu en is zwavelzuur, dat met gedestilleerd water is verdund. Dit mengsel wordt in een drooggeladen accu gegoten, voordat deze voor de eerste keer gebruikt gaat worden.
Gedestilleerd water is een slechte geleider van elektrische stroom. Het wordt gebruikt in de chemie en de biochemie en daarnaast soms voor huishoudelijke toepassingen, bijvoorbeeld voor het bijvullen van loodaccu's en bij strijkijzers voor het kalkvrij aanmaken van stoom.
Nee, accuzuur mag niet meer los verkocht worden! Vanaf 1 februari 2021 is dit onder nieuwe wetgeving niet meer toegestaan. Vanaf deze datum is de EU verordening 2019/1148 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven van toepassing.
Om de traktiebatterij optimaal te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om periodiek gedemineraliseerd water (demi-water) bij te vullen NÁ het laden. Dit is van belang om schade aan de platen te voorkomen en de levensduur van de batterij te verlengen. Gebruik NOOIT kraanwater en voeg nooit zuur toe aan de batterij!
Hoe wordt demiwater gemaakt? Gedemineraliseerd water wordt hoofdzakelijk op drie manieren geproduceerd: Via ionenuitwisseling met behulp van speciale harsen: positieve ionen worden vervangen door waterstofionen en negatieve ionen door hydroxide-ionen.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Zuurspatten op de huid en kleding onmiddellijk met soda of zeepsop neutraliseren en met veel water naspoelen. Heb je accuzuur ingeslikt, spoel dan direct je mond, eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) en raadpleeg onmiddellijk een arts.
Inademing Hoge concentraties zwavelzuurdamp of nevel kunnen ernstige ademhalingmoeilijkheden veroorzaken. Huidcontact Aanraking met de huid kan leiden tot ernstige irritatie en brandwonden. Huidabsorptie Zwavelzuur wordt niet direct door de huid opgenomen. mogelijk blindheid veroorzaken.
Accuzuur, ook wel zwavelzuur 37% genoemd, is een mengsel van water en zwavelzuur. Zwavelzuur is verkrijgbaar in verschillende toestanden. Denk hierbij aan de zuivere toestand, vloeibare toestand, gasvormige toestand of een vaste toestand.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Accuwater en demi water zijn alternatieve benamingen voor dezelfde vloeistof, namelijk 'gedemineraliseerd water'. Gedemineraliseerd water is 'schoon' en 'puur' water. Het is ontdaan van vrijwel alle verontreinigingen, zoals mineralen en zouten.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld.
Bij een lopende motor zou de spanning gemeten over de plus en de min klemmen van de accu tussen de 13,8 en 14,4 Volt moeten zijn. Wijken deze waarden erg af, dan duidt dat eerder op problemen met de dynamo dan op problemen met de accu. Een volle accu zal een spanning hebben van 12,7 Volt.
Gel accu's kennen een aantal voordelen ten opzichte van gewone loodaccu's: Ontladen - Gel accu's kunnen beter tegen ontladen. Levensduur - De levensduur van gel accu's is een een stuk langer. Temperatuur - Gel accu's kunnen beter tegen kou.
Het bijvullen van de batterij mag alleen na het laden!!
Om te voorkomen dat er te veel bijgevuld wordt kan er een automatisch watervulsysteem geplaatst worden op de batterij, dit zorgt middels een vlottersysteem dat de batterij niet te vol gevuld kan worden.
Elke accu moet goed opgeladen worden voor een optimale levensduur. Gebruikt u een te hoge laadspanning (overlading) dan kan er zelfs het uiterst explosieve knalgas ontstaan. Normaal gesproken is de maximale laadspanning van een loodaccu tussen de 13,6 Volt en 14,8 Volt.
Zo herken je een lekkende batterij
Je ruikt een chemische geur wanneer je het apparaat openmaakt en de batterijen blootlegt. Een onbeschadigde batterij heeft geen geur, dus van zodra je iets ruikt, weet je dat je te maken hebt met een lekkende batterij. Je ziet een vloeistof of een opgedroogde witte brei.
Lithiumaccu's zijn gevoelig voor extreem hoge en lage temperaturen. Zeker bij extreem hoge temperaturen kunnen de accu's nog warmer worden en daardoor doorbranden of zelfs ontploffen. Denk aan een mobiele telefoon in de zon op een dashboard.
Accu lekt zuur
Accuzuur is zeer corrosief en kan grote schade toebrengen aan de omringende installatie. Een "natte" accu moet natuurlijk rechtop worden geïnstalleerd om te voorkomen dat zuur via de vulopeningen of, bij een gesloten accu, door het ontluchtingsventiel naar buiten treedt.
Gebruik nooit water, omdat lithium met het water kan reageren en brand kan veroorzaken. Als je het apparaat veilig kunt verplaatsen, plaats je het best in een brandveilige of goed geventileerde ruimte, zoals een ruimte met een betonnen vloer, en neem afstand tot de batterij afgekoeld is.
Gedestilleerd water maken zorgt voor water in zijn puurste vorm zonder all mineralen en onzuiverheden die in het water kunnen voorkomen. Voor gedestilleerd water maken heeft u wel een destilleerapparaat nodig, wat u in de meeste scheikundige of laboratoriumwinkels kunt kopen.
Het verschil tussen beide is dat natuurlijk mineraalwater bij de bron wordt afgevuld (direct gebotteld) en bronwater niet. Bronwater mag nog vervoerd worden naar de bottelarij. Bar-le-Duc wordt bij de bron afgevuld en is dus een mineraalwater.
Inname van gedestilleerd water leidt tot de verdunning van elektrolyten in het lichaamswater. Ontoereikende herverdeling van lichaamswater kan de functie van vitale organen aantasten.