Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Bloedblaasjes (ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis))zijn helder-rode bultjes. Ze ontstaan doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten.
Ze ontstaan door bloedinkjes van ontstoken bloedvaten in de huid. Rode puntjes op de huid worden door patiënten vaak beangstigend gevonden en ze gaan er daarom mee naar de huisarts.
Petechiën zijn rood of paars van kleur en niet groter dan een paar millimeter. Ze kunnen pijnlijk zijn. Petechiën worden vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening en daarom kunt u naast de rode vlekken op de huid ook andere symptomen ervaren, zoals: Blauwe plekken.
Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is. Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren.
Helaas is de oorzaak van het ontstaan van bloedblaasjes onbekend. Ze komen wel vaker voor bij mensen boven de dertig. Ze ontstaan meestal spontaan. Met de Decomedical coaguleren wij het bloedblaasje.
Er ontstaan voelbare rode vlekjes op de huid die geleidelijk bruin verkleuren. Ze kunnen puntvormig zijn, maar ook voorkomen als uitgebreide blauwe plekken. Als je er met je vinger op drukt, verdwijnen ze niet. De voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en billen.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Een bloedblaar ziet er niet wit uit, maar krijgt een rode kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog donkerder. Bloedblaren zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een kleine, maar ook een grote bloedblaar krijgen.
Folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes (ook haar follikels genoemd). Kleine rode bultjes en puistjes, voornamelijk op je armen en benen, rug, billen en gezichtshuid. Contact met planten zoals brandnetel en berenklauw. Rode of bleekroze bultjes die erg jeuken en soms zelfs pijn doen.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Als je veel stress ervaart, wordt er niet alleen cortisol, maar ook histamine aangemaakt. Deze stof zorgt voor de vurig rode kleur van de huid en is in veel gevallen de oorzaak van rode vlekken door stress. Als je altijd al last hebt van een huidaandoening kan dit worden verergerd door stress.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Vroeger kregen mensen antibiotica tegen de bacterie, maar tegenwoordig gaat roodvonk vanzelf over zonder antibiotica. U raakt besmet door middel van druppeltjes vocht wanneer iemand met roodvonk uitademt, hoest of niest. Mensen met roodvonk zijn al besmettelijk bij de eerste klachten. Er is geen inenting voor roodvonk.
Roodvonk is niet erg besmettelijk. De bacterie wordt vooral bij het hoesten of praten overgedragen via druppeltjes in de lucht. Roodvonk is de eerste tien dagen besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk.
Bij roodvonk krijgt je kind keelpijn, koorts en heeft het last van ruwe, rode huiduitslag. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat is erg zeldzaam. Roodvonk is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
Meer over. ITP wordt ook wel Immuun Trombopenie of Ziekte van Werlhof genoemd, waarbij de afweer tegen onderdelen van het eigen lichaam is gericht. Er is nog geen duidelijke oorzaak gevonden waarom het lichaam bloedplaatjes afbreekt. Wel kunnen infecties of een zwangerschap ITP in gang zetten.
Het beeld past bij een capillaritis, de ziekte van Schamberg, een pigmentstoornis behorend tot de purpura pigmentosa-groep. Dit betreft een onschuldige huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Er wordt onder andere gedacht aan een relatie met medicijngebruik, veneuze insufficiëntie en een contactallergie.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
Petechiae (ook wel petechiën genoemd) zijn kleine puntvormige bloedingen in de huid. Ze berusten op extravasatie van rode bloedcellen en zijn niet wegdrukbaar. Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie.
Hoe ontstaan kersenwratjes? Kersenwratjes zijn een bloedvataandoening. Door een plaatselijke toename van een sterk verwijd vaatje in de huid ontstaat de rode bolling op de huid. De kersenwratjes kunnen daarom ook het meest effectief behandeld worden met IPL– en of laserapparatuur of elektrocoagulatie.