Snij ze eerst in partjes, en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Peren blijven in de vriezer zeker acht tot twaalf maanden. Stoofperen zijn net wat anders, die blijven buiten de koelkast zeven tot veertien dagen goed.
Frisse peren: dat doe je zo!
Door de partjes met citroensap te besprenkelen, of in een mengsel van honing en water doopt, worden ze minder snel bruin.
Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog enkele dagen houdbaar. Stoofperen zijn op een koele plek enkele weken houdbaar.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
U kunt de peer uit de hand eten of in parten snijden: vergeet in dit geval hierna niet het klokhuis van de peer te verwijderen. Als u besluit de schil te eten, is het belangrijk dat u de peer goed schoonmaakt vanwege eventuele pesticiden of overgebleven beestjes.
Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Je kunt het natuurlijk wel besprenkelen met citroensap. Heel fruit zoals een banaan, appel, mandarijn of pruim. Let daarbij wel op of je kind het zelfstandig kan eten, de juf heeft bijvoorbeeld geen tijd om een mandarijn te pellen voor de hele klas.
De beste manier om gesneden appels te bewaren (na het gebruiken van een van de hierboven genoemde methodes) is in een hersluitbare plastic zak waar je zoveel mogelijk lucht uitknijpt. Leg die zak in de koelkast tot je ze gaat eten. Ze zullen dan opvallend vers en knapperig blijven. Gebruik een schoon, goed mes.
Peren kun je 3 maanden bewaren in de vriezer. Perenmoes zelf iets langer, 3 tot 4 maanden. Peren, mits niet overrijp, kun je tot een week tot drie weken in de koelkast bewaren. De peren niet in een plastic zak bewaren.
Ook al heb je ze ingesmeerd met sap, kun je de stukjes banaan het beste dezelfde dag nog opeten. Door de temperatuur in de koelkast wordt de schil misschien bruin, maar als je dat niet erg vindt, kun je het fruit nog gewoon eten, want het blijft vers.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Peren bevatten in verhouding veel vezels. En dat is goed voor je stoelgang en de spijsvertering. Zeker als je wat last hebt van je darmen of een opgeblazen gevoel, kunnen peren dit verlichten. Ook helpt het tegen diarree.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Appels en peren: verschillen
De peer heeft onder zijn schil clusters van verhoutte cellen, beter bekend als “de korrel”. Bij de appel komt deze vorming van houtachtige cellen niet voor. Ook het uitzicht van de boom, de schors, het gebladerde en de vorm van de bloesems verschilt aanzienlijk.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.