Na een coloscopie (darmonderzoek) Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
De arts kan poliepen of heel kleine stukjes van de darm weghalen om te onderzoeken. Soms kun je klachten krijgen na het onderzoek. Die gaan meestal binnen 1 of 2 dagen over. Zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of bloed uit je anus.
Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen. De dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer uit den boze. Het is daarom raadzaam iemand ter begeleiding mee te nemen. Het gebruik van medicijnen moet de patiënt altijd van tevoren bij de behandelend arts melden.
Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Blijf wel goed luisteren naar je lichaam.
U mag na het onderzoek weer eten en drinken wat u gewend bent. Na het onderzoek kan het enkele dagen duren voor u weer een normaal ontlastingspatroon heeft.
Je mag na het onderzoek in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om op de dag van het onderzoek rustig aan te doen. Je kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden. Dit houdt in dat u geen auto, bromfiets, fiets of scootmobiel kunt besturen.
Na de coloscopie
Na het onderzoek krijg je de tijd om te ontwaken, en kan je iets eten en drinken. Je mag onmiddellijk na het onderzoek water drinken.
De colonoscopie duurt 15-30 minuten. Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Na de coloscopie
Dan blijf je tot je goed wakker bent. Zorg dat iemand je naar huis brengt, je mag namelijk de eerste 24 uur na dit onderzoek niet zelf autorijden.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Uit eigen onderzoek is gebleken dat veel patiënten een coloscopie goed aankunnen zonder roesje.
Omdat u zojuist een coloscopie heeft gehad, is uw darm al schoon. Vanaf nu tot ná het CT-onderzoek morgen, moet u een vezelarm dieet volgen. Dit dieet wordt verderop in deze folder beschreven. Daarnaast moet u röntgencontrastmiddel innemen, een middel waardoor de darm goed zichtbaar wordt.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Klachten na het onderzoek
Na een endoscopie hebben veel mensen nog enige tijd klachten, bijvoorbeeld buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Nadelen sedatie
Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Als uw zuurstofgehalte te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn.
Het duurt meestal een tot drie dagen voordat u zich weer helemaal fit voelt. Dat is heel gewoon, uw lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om te herstellen van het onderzoek of behandeling.
Kort na het onderzoek of de behandeling kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe weer een beetje in slaap vallen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Na het wakker worden, is er een kleine kans dat u misselijk bent.
Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
laxeermiddel af met minstens 500ml heldere dranken (zie Dieetoverzicht). De ontlasting komt vaak enkele uren na de start met het laxeermiddel op gang. Dit kan ook eerder gebeuren, of pas later na de inname van de 2e dosis.
Het roesje lijkt dan bijna op een narcose en kinderen die op een afdeling liggen bij te komen van een roesje worden niet zo scherp in de gaten gehouden. Dan kunnen er risicovolle situaties ontstaan. Het grootste gevaar is dat een kind ongemerkt stopt met ademen, of stikt doordat de tong te diep in de keel zakt.
Uw onderzoek vindt plaats onder narcose. Om te beoordelen of deze vorm van verdoving voor u veilig is, krijgt u eerst een afspraak bij de afdeling preoperatieve screening en anesthesie. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat de gehele darm is gereinigd.
Sedatie wordt ook wel een roesje genoemd.Sedatie is alleen geschikt voor ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Zoals maag- en darmonderzoeken en hartkatheterisaties. Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder.