Reis niet naar
Reizen naar de Palestijnse Gebieden
Reis niet naar de Palestijnse Gebieden (Westelijke Jordaanoever en Gaza). Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode rood. U kunt voor een noodzakelijke reis naar Oost-Jeruzalem reizen. Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode oranje.
Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden. Er woedt momenteel een oorlog in de Gazastrook tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas. De situatie is er heel gevaarlijk en de humanitaire situatie is er verontrustend.
OXFAM IS TER PLAATSE
Oxfam is al sinds lange tijd werkzaam in bezet Palestijns gebied. Met jouw bijdrage zorgen onze collega's en partnerorganisaties voor levensreddende noodhulp in Gaza, zodra de omstandigheden dit toelaten. Schoon drinkwater en eten bijvoorbeeld, maar ook bescherming.
Over het algemeen is het veilig om in Israël te reizen. In Judea en Samaria (de Westoever/Westbank) zijn er bepaalde gebieden waar men niet met een huurauto naar binnen kan, zoals bijv. Bethlehem en Jericho. Israëliërs kunnen deze gebieden niet in.
De veiligheid in Jeruzalem is over het algemeen goed. Maar ook hier is het aan te raden alert te blijven in verband met eventuele demonstraties en protesten. Hetzelfde geldt voor de steden Eilat en Tel Aviv. Ook hier is het veilig maar blijft de kans op een aanslag aanwezig.
Zeker de laatste jaren, is Israël, over het algemeen is een veilig land om naar en in te reizen. Als er ongeregeldheden zijn komen ze ver buiten de toeristische gebieden voor.
We krijgen veel vragen, met name waarom Giro555 niet in actie komt. Daarop is het antwoord dat voor een grote landelijke actie namens Giro555, het momenteel te complex is om het eventueel gedoneerde geld goed te besteden en voordeel te behalen ten opzichte van de individuele hulporganisaties die daar actief zijn.
Doneren kan via onze doneerpagina (kies eerste optie 'Noodhulp pakket Palestina'). Moge Allah ﷻ je rijkelijk belonen voor je donatie, het delen van dit bericht en onze broeders en zusters in Palestina bevrijden van de onderdrukking.
Van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook zijn slechts 11 nog volledig draaiende, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Slechts één van deze ziekenhuizen ligt in het noorden van Gaza.
Het is voor Gazanen sinds 2000 niet mogelijk om het gebied per vliegtuig of boot te verlaten, waardoor ze op de landgrenzen aangewezen zijn om de Gazastrook te verlaten. Sinds 2007 is Hamas aan de macht in de Gazastrook en controleert het dagelijks leven van de Gazanen.
U kunt reizen naar de rest van Jordanië. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Andere opties waren Palestina of Zion. Uiteindelijk werd toch de Bijbelse naam Israël gekozen. Sommige mensen vinden dat het gebied waar Israël ligt eigenlijk Palestina heet. Ook wordt Israël door joden en christenen soms het Beloofde Land of het Heilige Land genoemd.
De oorlog tussen Hamas en Israël is een escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict die begon op 7 oktober 2023 en zich ontwikkelde tot een Israëlische invasie in de Gazastrook.
In de smalle Strook van Gaza wonen ongeveer twee miljoen mensen, van wie 75% als vluchteling is geregistreerd. Ruim zeventig jaar na hun vlucht woont nog steeds de helft van de bevolking in vluchtelingenkampen. De bevolkingsdichtheid is er extreem hoog (zie tabel).
Israël wordt meest gesteund door de Verenigde Staten.
Wil je doneren, kies dan voor een hulporganisatie met naamsbekendheid of een waarvan je weet dat die al langer actief is in de Gazastrook. Denk aan het Rode Kruis/de Rode Halve Maan, Artsen Zonder Grenzen of het VN-Bevolkingsfonds, de grootste internationale hulporganisatie.
Welke hulp biedt UNICEF met mijn donatie? Jouw donatie zal de meest dringende behoeften van kinderen en gezinnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ondersteunen. We ondersteunen kinderen met onder andere medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding.
Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties. Jouw donatie draagt bij aan onze humanitaire hulp in zowel Israël als Gaza en Westelijke Jordaanoever.
Giro555 zamelt geld in bij uitzonderlijke humanitaire rampen; verzamelt en deelt informatie over het rampgebied; rapporteert over hoe donaties zijn besteed.
Het geld dat Nederlanders overmaken naar Giro555 wordt niet effectief verdeeld over de tien hulporganisaties achter het gironummer. Er heerst onderlinge strijd. Dat staat in een intern rapport in handen van De Correspondent.
Op 24 februari heeft Stichting Vluchteling haar gironummer (Giro 999) opengesteld voor onze hulp aan de Oekrainers. Alle donaties die zijn gedaan tussen 24 en 27 februari, gaan onder andere naar twee noodhulpprojecten voor Oekraiense vluchtelingen in Polen.
Alcohol drinken
Tegenwoordig kun je in redelijk veel restaurants bier, wijn en sterke drank bestellen, kun je in verschillende supermarktjes bier kopen en zijn er in het moderne deel van Jeruzalem verschillende bars waar je soms zelfs 24 uur per dag kunt genieten van een alcoholisch versnapering.
Het leven voor de Israëli is dus reëel 38 procent duurder dan het gemiddelde van andere welvarende landen. Dat zit hem vooral in de hoge kosten van wonen (in koop- en huurwoningen) en in voedingsmiddelen. Prijzen van brood, melk en kaas liggen zelfs 50 tot 70 procent hoger dan in de rest van de OESO.
In Israël is het mogelijk om het water uit de kraan te drinken, echter is het wel iets minder schoon dan in Nederland en bevat het water meer chloor. Hierdoor raden wij aan om water uit flessen te drinken om ziekten op vakantie te voorkomen.