Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten. De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, angst, vermoeidheid, slechte nachtrust … Stuk voor stuk factoren die de zuurproductie in de maag omhoogstuwen.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is in de aanbevolen dosering niet schadelijk.
Pijn in de maagstreek; Misselijkheid; Een opgeblazen gevoel; Soms (bloed)braken.
Een acute maagontsteking geneest vaak vanzelf zonder behandeling. Keren je klachten regelmatig terug, of heb je een chronische maagontsteking? Dan start je arts eerst een behandeling met een maagzuurremmer op.
Een acute gastritis duurt enkele dagen tot enkele weken, een chronische kan oplopen tot meerdere weken of zelfs maanden. In het geval van hardnekkige en chronische ziekten schrijft de arts meestal medicatie voor.
Een maagontsteking, ook wel gastritis genoemd, wijst op een ontsteking van dat maagslijmvlies. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten.
Bij klachten na gebruik van lactose kan het helpen om uw melkproductengebruik te reduceren tot de aanbevolen hoeveelheden: 300 – 450ml. Mochten klachten hierna niet overgaan, kan het helpen om zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt te gebruiken.Deze worden vaak beter verdragen.
Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Verboden. Vers brood, bruin brood, fantasiebrood (krenten en rozijnenbrood), pistolets. Gegratineerde deegwaren. Zwaar gebak zoals bladerdeeg, beignets, pannenkoeken, wafels, peperkoek, speculaas.
Maagklachten door (acute) alvleesklierontsteking
Een (acute) alvleesklierontsteking kenmerkt zich vaak in een acute en hevige pijn in de bovenbuik. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de schouders, de zij en de rug.
Gember & pepermunt
"Gember werkt ontstekingsremmend. Het doodt bacteriën. Pepermuntthee werkt verzachtend en gaat ook gasvorming en een opgeblazen gevoel tegen."
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel.U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik.De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren. Om de diagnose te stellen kan de MDL-arts een aantal onderzoeken aanvragen, zoals een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of een gastroscopie. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje.
Bloed- of ontlastingsonderzoek
Er zijn verschillende manieren om vast te stellen of iemand besmet is met de Helicobacter pylori. De huisarts kan bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek doen naar antistoffen tegen de bacterie.
Toch houden de klachten (waterdunne diarree en spugen) meestal maar 3 tot 5 dagen aan. Het kan wel tot 2 weken duren voordat de ontlasting de normale dikte weer heeft.
Om vast te stellen of u maagkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in uw slokdarm en maag. Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Als blijkt dat u maagkanker heeft, dan is meer onderzoek nodig. Daarmee wordt duidelijk of de tumor in de maag is doorgegroeid en of er uitzaaiingen zijn.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
Ook kan de kanker via de maagwand ingroeien in omliggende organen, zoals de alvleesklier. Kankercellen uit de maag kunnen via lymfevaten of bloedvaten uitzaaien in de lymfeklieren, de lever en de longen. Kankercellen die losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen uitgroeien tot tumoren in het buikvlies.