Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak.Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken.Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Koriander. Koriander lijkt qua smaak op peterselie. Koriander is echter veel intenser en heeft een citroen-achtige nasmaak. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en Latijns-Amerikaanse keuken.
Hoe herken je dit? Heel simpel, zolang de bladeren maar fris groen zijn. En dan vooral zonder gele vlekken of randen. En zo moet je het kruid ook bewaren, want alleen verse koriander heeft de eigenzinnig smaak waarom het bekend staat.
Korianderblad, oftewel verse koriander, is lekker als smaakmaker. Het groene kruid kleurt goed als garnering op een salade, curry, soep of roerbakgerecht. Je kunt van korianderblad ook saus en pesto maken, of het verwerken in chimichurri, guacamole of een dip.
Waarom is koriander goed voor je gezondheid:
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Dit kruid is een belangrijk ingrediënt van kerrieschotels. In vlees- en wildgerechten doet koriander het erg goed. Zo is koriander lekker in of bij een Indiase lamscurry of in een roerbakgerecht van sperzieboontjes met taugé.
Gen OR6A2. Het is genetisch bepaald of jij houdt van koriander of niet. Het is dus niet dat je het kunt 'leren eten', zoals dat wel het geval is bij veel andere voedingsstoffen. Je genen bepalen namelijk hoe het voor jou ruikt of smaakt.
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Ezelsbruggetje; Kasbor/ Koriander. Ma3dnus = peterselie. Miep. Kosbar =kostbaar!
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Korianderzaad heeft een aardse smaak, terwijl de blaadjes scherp en citrusachtig smaken – hoewel sommige mensen vinden dat ze naar zeep smaken. Hele zaden kunnen worden gebruikt in baksels, gefermenteerde groenten, geroosterde groenten en linzengerechten.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Koriander = Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel `ketoembar`, `coander` of `wantsenkruid` genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt...
De mensen die koriander naar zeep vonden smaken, vertoonden gelijkenissen in een bepaald groepje geurreceptoren. Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken.
De mensen die niet van koriander houden hebben allemaal één ding gemeen: bepaalde genen. Uit onderzoek is gebleken dat korianderhathers de geur van de chemicaliëngroep 'aldehyde' oppikken. Deze chemicaliën zitten dus ook in zeep! Vandaar dat zij het naar zeep vinden smaken.
Voor sommigen smaakt gember naar zeep. Dit komt doordat gember aldehyden bevat. Een aantal van deze chemische verbindingen geeft een fruitige en kruidige geur af. De overige aldehyden geven een zepige geur af.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak.