Een hittemelder is een brandmelder die warmte detecteert in plaats van rook om u te waarschuwen bij brand. Een hittemelder wordt toegepast in ruimtes waar damp, stof of gassen ervoor zorgen dat een rookmelder vals alarm zou slaan zoals: Keukens. Garages.
Een hittemelder detecteert hoge temperaturen in plaats van rook. Dat is handig in ruimtes waar vaak rook of damp ontstaat, zoals een keuken of garage. Het ontstaan van rook hoeft in deze ruimtes niet te betekenen dat er brand is. Dit maakt een standaard rookmelder met optische sensor ongeschikt.
In badkamers, keukens, douches, garages enzovoorts. Dit zijn plaatsen waar een rookmelder onnodig kan afgaan door condens, normale rook of gassen. Monteer een rookmelder minimaal 5 meter van dergelijke rookbronnen vandaan.
Bij een te hoog CO-percentage in de lucht, zul je het bewustzijn verliezen en stikken. Wat koolmonoxide zo gevaarlijk maakt, is dat het reukloos is. Je hebt niet door dat je het inademt. Daarom is een koolmonoxidemelder dus zo belangrijk.
Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om optische rookmelders te installeren. Een rookmelder is bovendien belangrijk zodat je op tijd weet dat er brand is in huis.
Dus: In de ruimtes waar een verbrandingstoestel hangt is de hoogte van ophangen, van zowel een co-melder als een rookmelder hetzelfde. In ruimtes zonder verbrandingstoestel verschilt de hoogte van ophangen van de rookmelder en co-melder. Daarom kies je in een andere ruimte altijd voor twee verschillende melders.
Aan het plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. -Centraal in de ruimte. -Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. -Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Ook huurders kunnen deels verantwoordelijk zijn voor de rookmelders.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv
Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Het advies is om minimaal 1 melder op te hangen. namelijk in de ruimte van de CO-bron. Wanneer je meerdere CO-bronnen in huis hebt, kan je het beste in elk van die ruimtes een koolmonoxidemelder hangen. Toch kan het voorkomen dat je de melder niet af hoort gaan wanneer deze bijvoorbeeld op zolder hangt.
Het is een mythe dat je koolmonoxidemelders laag aan de wand moet installeren omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. In werkelijkheid is koolmonoxide iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer.
Een co melder kan je al hebben voor een prijs vanaf ongeveer €30. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs ook oplopen tot zo'n €300. Wees ook bewust van het verschil tussen koolstofmonoxidemelders voor huiselijk gebruik en professioneel gebruik.
CO2-meters zijn niet goedkoop. Afhankelijk van de functionaliteiten en het design zit de prijs doorgaans ergens tussen 100 euro voor een instapmodel en 500 euro voor professionele modellen.
Zorg dat je altijd goed ventileert. Zet zeker een raam open als er een verbrandingstoestel, zoals een open haard of het gasfornuis, aan staat. Met een goede CO-melder kun je in de gaten houden of de concentratie koolmonoxide te hoog wordt. Maar ook als je CO-melder niet afgaat, kan er koolmonoxide in je huis zijn.
Koolmonoxide is een gas dat bijna net zo zwaar is als zuurstof. Daardoor mengen de twee gassen snel. Zoals warme lucht omhoog gaat in een hete luchtballon, gaat warme koolmonoxide uit bijvoorbeeld een cv ketel ook omhoog.