Kies je een kerstboom in pot of met kluit, dan kan dit prima vanaf eind oktober/begin november. Zet 'm bij voorkeur buiten neer, uit de zon en wind, en geef wel af en toe water. Ook een gezaagde boom kun je al eerder kopen.
Een goede plaats voor een kerstboom is een plaatsje dicht bij het raam, maar niet in volle zon. Ook niet dicht bij een kachel of verwarming. Of zet deze verwarming dan af als de kerstboom er bij staat.
Plant je kerstboom met kluit niet al te lang na de feestdagen in je tuin. Doe je dat niet, dan is de overgang van binnen naar buiten alsnog te groot; Plant je kerstboom wel pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is; Kies een plek voor je kerstboom uit.
De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Hou je van een heerlijke dennengeur, kies dan voor een spar. Wil je ruimte besparen, ga dan voor de Servische spar of de Japanse zilverspar als kleine kerstboom.
Stap 2: Vul de pot met een laagje verse potgrond
Je kerstboom heeft nieuwe voedingsstoffen nodig. Vul de pot daarom met een laagje verse potgrond. Kerstbomen houden van een licht zure grond.
De Nordmann-spar behoort tot de zilversparren en is populair als kerstboom. De Nordmann is het mooiste en sterkste kerstbomenras.
Bij een echte kerstboom zitten er lagen in de boom, creëer diepte door de ballen tussen deze lagen dichter bij de stam te hangen.Ook het gebruik van kleinere decoraties, effen kerstballen en andere ornamenten zorgen voor een stijlvol effect.
Op de vraag of je de kerstboom zonder kluit water moet geven, zijn de antwoorden verdeeld. Deskundigen zeggen dat water geven zinloos is, de boom is immers al dood. Telers zijn van mening dat de boom ook doordrinkt na het afzagen van de wortels. Als zijnde bloemen.
Van buiten naar binnen
Ook al kun je niet wachten om je boom direct mooi op te tuigen, even laten wennen buiten of in de schuur/garage is écht beter voor de boom. Een dagje is dan voldoende. Hierdoor zal hij zijn naalden minder snel laten vallen!
Een echte kerstboom heeft het het meest naar zijn zin op een lichte plek waar geen direct zonlicht valt. Plaats uw boom verder minstens 2 meter van een verwarming. Voorkom tevens dat de boom op de tocht staat, dus niet naast een vaak openslaande deur. Zo droogt uw boom niet uit en voorkomt u brandgevaar.
Geef de boom meteen nadat je hem een plekje hebt gegeven een paar liter water. Daarna kun je de boom per dag het best een halve tot één liter water geven. Maar let vooral ook op de luchtvochtigheid! Zodra je merkt dat de grond droog is, is het verstandig om je kerstboom meteen wat meer water te geven.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Bij het optuigen van de kerstboom is kerstboomverlichting een van de belangrijkste zaken. Zonder vrolijke lampjes creëert u immers nooit dat échte authentieke kerstboomgevoel.
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus. Het waren de protestanten die de kerstboom omarmden en uiteindelijk naar Nederland haalden.
Onderhoud van je kerstboom:
Een kerstboom zal zijn naalden langer houden wanneer hij langzaam kan wennen aan hogere temperaturen. Plaats je boom daarom minstens één dag in de schuur of garage alvorens je hem naar binnen haalt. Water is belangrijk. Kerstbomen zijn ook planten, en planten hebben water nodig.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Vooral bij een grote kerstboom kan je gebruikmaken van de takken, door ze voordat je gaat versieren wat naar beneden te duwen.De gaten kan je vervolgens opvullen met extra takken. Hierdoor lijkt de onderkant van je kerstboom een stuk voller en staat de voet van de kerstboom mooi uit het zicht.
Wie geen lege plekken wil, vermenigvuldigt de hoogte van zijn kerstboom met de vierkantswortel van 17 gedeeld door 20. Voor onze voorbeeldboom van 150 centimeter hebben we dus een slinger van 7,6 meter en 31 kerstballen nodig.
Voor het mooiste resultaat werk je het best met meerdere kleuren. Stel een kleurenpalet samen met 2 à 3 kleuren die goed bij mekaar passen, zodat je een vrolijk, chique of warm geheel verkrijgt. Rood en wit, goud en zilver, of blauw, zilver en wit zijn enkele klassieke kleurencombinaties.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom? "We hebben tegenwoordig een andere boom. De den heeft grotendeels plaats moeten maken voor de nordmann.
Conclusie. De meest duurzame kerstboom is een echte boom uit een boomkwekerij, die je met voldoende kluit gedurende een korte periode in huis haalt – bij voorkeur met een elektrische wagen - en nadien in je tuin plant. Een kunstboom wordt pas duurzaam wanneer je hem zo'n 12 jaar hergebruikt.
Wil je een plaatje van een boom in huis die weinig naalden verliest? Kies dan voor de Abies Nordmanniana, kortweg de Nordmann. Deze wordt de laatste jaren steeds vaker in de huiskamer gehaald, en dat is zeker niet onterecht. Zijn grootste voordeel is nl dat zijn naalden nauwelijks uitvallen.