Voordat je het water ververst, moet je ervoor zorgen dat het nieuwe water dezelfde temperatuur heeft als het bestaande water. Regelmatig water verversen, in combinatie met de juiste filtratie en onderhoud, zal helpen om je aquariumwater helder en vrij van witte waas te houden.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Hoe komt het dat een aquarium mistig word
Een witte mist of waas ontstaat door een onbalans in je bacteriehuishouding. Er zijn te weinig goed bacteriën die afvalstoffen kunnen verwerken of er zijn te veel afvalstoffen, waardoor bacteriën doodgaan. Daarnaast heb je ook nog een groene mist.
Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen.
De pH waarde (zuurtegraad)
Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH. Je kunt de PH waarde verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/KH-Minus te gebruiken.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Troebel water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen.
Vis zou kunnen een probleem zijn in helder water. Vissen eten namelijk veel watervlooien, woelen de bodem om en brengen door hun uitwerpselen veel fosfaat in de waterkolom. In een helder systeem zijn er echter veel mechanismen die vissen verhinderen het water troebel te maken.
In troebel water verliest een vis immers snel zijn oriëntatievermogen en wordt hij door het nijpende zuurstofgebrek naar het oppervlak gedreven, waar de loze visser vervolgens de desperaat naar lucht happende prooi maar in zijn netten hoeft te scheppen.
De pantsermeervallen zijn geliefde vissen vanwege hun rustige aard en omdat ze kunnen helpen het aquarium schoon te houden. Ze eten namelijk voedselresten van de bodem.
Als je zout toevoegt aan het aquarium laat de vis zijn slijmhuid los. De schimmels, bacteriële infecties die op de slijmhuid leven raak je hierdoor kwijt, maar de vis wordt ook een stuk kwetsbaarder. Zo kom je van de regen in de drup door het gebruik van zout tegen schimmels bij de (goud)vis.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Water dat in beweging is, door bijvoorbeeld een waterval, regen of wind, neemt meer zuurstof op. Vooral tijdens warme perioden is het essentieel om het water in beweging te houden. Planten en algen nemen 's nachts zuurstof uit het water op, om dit overdag weer geleidelijk terug te geven.
Meer dan zeventig procent van de zuurstof binnen onze dampkring wordt gemaakt door fytoplankton. Deze kleine microplantjes, algjes en wieren kunnen alleen zoveel zuurstof produceren doordat ze met velen zijn. In de natuur bevat een liter zeewater tussen de 100.000 en 100 miljoen stammen fytoplankton.
Een aquarium luchtpomp wordt veelal toegepast bij zoetwater aquaria. Een goed zuurstofgehalte in het aquariumwater is belangrijk voor het gehele ecosysteem van je aquarium. Sommige vissoorten hebben een verhoogde behoefte aan zuurstof zoals Cichliden. Andere vissen hebben minder zuurstof nodig, denk aan goudvissen.
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Een schoon aquarium houdt de algen weg. Het onderhoud van een aquarium dient eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Als je dagelijks wat minder voeding geeft dan kan je om de 2 dagen wat water verversen. Als je dit aanhoudt kan je zeker 1 week verder doen.