Ja, Turken zijn visumplichtig voor Nederland en het Schengengebied.
Als u in Turkije woont, kunt u dit visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Ankara of bij het Nederlands consulaat-generaal in Istanbul. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland.
Vanaf 1 januari 2022 moeten nieuwkomers met de Turkse nationaliteit die in Nederland bij familie willen gaan wonen, eerst een examen doen. Ook imams en godsdienstleraren moeten het zogenoemde basisexamen inburgering halen, voor ze naar Nederland mogen komen. In Nederland moeten zij daarna verder inburgeren.
Visum Turkije online aanvragen
Het visum voor Turkije kan eenvoudig en snel online worden aangevraagd. De kosten bedragen € 49,95 per persoon en betalen kan veilig middels iDeal, Bancontact, creditcard of PayPal.
Mensen met een geldige verblijfskaart hebben geen reisverbod. Maar met deze verblijfskaart alleen als document kan je in principe niet naar het buitenland. Hiervoor moet je wettelijk gezien steeds een nationaal paspoort of een nationale identiteitskaart bij hebben.
Turkse werknemers
U werkt legaal in Nederland in een van de volgende situaties: U werkt in loondienst. U werkt als zelfstandig ondernemer of wilt als zelfstandige gaan werken.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
Je hebt een verblijfsvergunning voor Turkije nodig als je langer dan 3 maanden in het land blijft. Als je eenmaal de maximale 90 dagen verblijf 'verbruikt' hebt, mag je 3 maanden niet meer terugkomen. Daarna mag je pas een nieuw visum aanvragen.
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Türkiye Cumhuriyeti (info / uitleg)), is een transcontinentaal land dat voornamelijk in Anatolië in Zuidwest-Azië ligt, met een deel op het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Ankara is de hoofdstad en regeringszetel van Turkije, terwijl Istanboel de grootste stad en het financiële centrum van het land is.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
U wilt naar Nederland komen voor uw partner. Dan krijgt u mogelijk te maken met de aanvraag van een visum en een verblijfsvergunning en inburgering.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
Om afstand te doen van de Turkse nationaliteit kunt u een verzoek indienen bij de Turkse ambassade. Daar kunt u ook terecht voor uw vragen over het uitstellen of afkopen van de Turkse dienstplicht.
Kosten Turkse bruiloft
De bruidegom en zijn familie betalen de bruiloft voor driehonderd tot duizend gasten, het trouwpak en de trouwkleding voor eventuele bruidsjonkers. Als de familie van de bruid erg arm is, betaalt de familie van de bruidegom alles.
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
elektronische F kaart: verblijfskaart van familielid van EU-burger of Belg - procedure gezinshereniging. elektronische F+ kaart: duurzaam verblijfskaart voor derdelands familielid van EU-burger of Belg.
Wie krijgt deze kaart? Onderdanen van derde landen die in België verblijven op basis van gezinshereniging met een Belg of Unieburger, en die een duurzaam verblijf hebben bekomen.
De F+ -kaart is een duurzame verblijfskaart van een familielid van een Unieburger of een belg in de vorm van een elektronische identiteitskaart. De kaart is voorzien van een chip waarvan de gegevens gelezen kunnen worden met een kaartlezer.