Iedere school geeft leerlingen hulp. Bijvoorbeeld hulp bij dyslexie, hulp bij leerproblemen of een training voor sociale vaardigheden. De hulp die iedere school kan bieden noemen heet basisondersteuning. Men noemt het ook wel lichte ondersteuning.
Onder basisondersteuning vallen onder andere afspraken met betrekking tot: een aanbod voor leerlingen met dyslexie of dyscalculie. toegankelijkheid van schoolgebouwen, aangepaste werkruimtes en hulpmiddelen voor leerlingen die dat nodig hebben.
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt.Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Het speciaal onderwijs in Nederland is onderwijs voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. Deze kinderen krijgen in het speciaal onderwijs meer aandacht en ondersteuning dan in het gewone onderwijs. Je kunt als ouder niet zelf beslissen dat je kind naar een school voor speciaal onderwijs gaat.
De school onderzoekt of uw kind de ondersteuning die de school biedt echt nodig heeft. Hiervoor kan de school u informatie vragen over de beperking van uw kind. En over de begeleiding die uw kind nodig heeft.
Dan kunt u kiezen voor een bezwaarprocedure of wettelijke stappen. U kunt bij het schoolbestuur bezwaar aantekenen tegen een besluit over toelating van u kind. Het schoolbestuur neemt een besluit op uw bezwaar. U kunt het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie passend onderwijs.
Wanneer een school de zorgplicht niet naleeft, kan dit grote gevolgen hebben voor de leerling. Daarnaast negeert de school hiermee het belangrijkste beginsel van het nieuwe stelsel: scholen zijn ervoor verantwoordelijk dat leerlingen een passende onderwijsplek krijgen.
• Bijzondere zorgplicht
De bijzondere zorgplicht voor banken geldt in situaties waarbij banken consumenten en ondernemers dienen te beschermen tegen de risico's van financiële producten of beleggingen. De bijzondere bancaire zorgplicht verplicht dat banken onderzoek moeten doen naar de financiële positie van de klant.
Zorgkantoren moeten ervoor zorgen dat er in de regio voldoende zorg beschikbaar is voor hun cliënten. Wij zien erop toe dat zorgkantoren deze zorgplicht nakomen. Zorgkantoren controleren ook of zorgaanbieders deze zorg op de juiste manier declareren.
Basisondersteuning is de ondersteuning die op alle scholen binnen een samenwerkingsverband beschikbaar is voor de leerlingen. Hierdoor kunnen leerlingen onderwijs volgen in een veilige, stimulerende leer- en ontwik- kelingsomgeving, passend bij wat zij nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.
In het ondersteuningsplan legt het samenwerkingsverband vast hoe passend onderwijs in hun regio wordt vormgegeven. Dit ondersteuningsplan wordt ten minste 1 keer per 4 jaar opgesteld. Het ondersteuningsplan is gebaseerd op de schoolondersteuningsprofielen van de deelnemende scholen.
Denk hierbij aan ondersteuning bij activiteiten in huis, persoonlijke verzorging, arbeid of dagbesteding. Maar ook leren en vorming, sociale activiteiten, meedoen in de samenleving, enzovoorts. Verder komt medische en verpleegkundige zorg aan bod.
De zorg- en ondersteuningsvraag van de cliënt vormt de leidraad van de samenwerking tussen de cliënt, mantelzorger en professionele zorgverlener. Samen met onze medewerkers wordt er met de cliënt gekeken wat er aan zorg nodig is en zoeken samen met de cliënt en zijn omgeving naar oplossingen.
De ondersteuningsbehoeften betreffen beroepsopvoeders (zoals leerkrachten), ouders/verzorgers, begeleiders (zoals IB, ambulant begeleiders [AB], pedagogisch medewerkers, ouderbegeleiders, buurtwerkers), therapeuten en paramedici.
Gebruik daarbij de zeven open W-vragen: Wie, Wat, Waar, Waarom, Waarmee, Welke, Wanneer:Waar heb je last van?Wie is er bij jou betrokken?Wie maakt zich zorgen over jou?
Wat is zorgplicht in de zorg? Binnen de zorg is er sprake van zorgplicht als de ene partij verplicht is zorg te dragen voor een ander.
De zorgplicht van de gemeente is niet altijd even groot. De verplichting om te zorgen voor een veilige weg krijgt bij verschillende wegen een andere invulling. Zelfs het Burgerlijk Wetboek maakt een onderscheid tussen diverse wegen. Op een fietspad hoeft een burger niet ineens een diepe kuil te verwachten.
Volgens dit artikel heeft de werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. Zo dient een werkgever ervoor te zorgen dat lokalen, werktuigen en gereedschappen zijn ingericht en onderhouden om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt.
Waarom speciaal onderwijs? Speciaal onderwijs is voor kinderen met een beperking, chronische ziekte of stoornis. Deze kinderen krijgen in het speciaal onderwijs meer aandacht en ondersteuning dan in het reguliere onderwijs.
Het onderwijs
Tot het eind van het schooljaar waarin jouw kind 14 jaar wordt mag die op de speciale basisschool blijven. Jouw kind kan ook eerder doorstromen als jij en de school vinden dat dat mogelijk is. Na de speciale basisschool stromen de meeste kinderen door naar een reguliere middelbare school.
Het speciaal onderwijs is nog altijd duurder. Ook is een kwart van de ouders niet tevreden over het onderwijsaanbod, de relatie met de school en de keuze van de school. Deze conclusies uit de Eindevaluatie Passend Onderwijs zijn niet positief, maar ook niet verrassend.