Niet consumeren na THT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Warm gerookte zalm kun je niet langer bewaren dan bijvoorbeeld koud gerookte of verse zalm. Het roken is niet meer zoals vroeger dat het geconserveerd wordt. Na openen van de verpakking is het meestal 3 dagen houdbaar als je het in de koelkast in een Tupperware doos bewaard.
Vacumeren is altijd goed! Hoelang de gerookte Zalm goed geconserveerd blijft heeft mede te maken met hoe schoon je de processen hebt doorlopen. Daarvan uitgaande moet 8-10 dagen zeker lukken. Geen nood, het gaat vaak eerder op, zeker als je iedere dag een stukje proeft om de smaakt te controleren.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Door de gerookte zalm op een juiste manier in te vriezen kan je de houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Maaltijden kunt u 3 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Voor de zalm en de gerookte ham geldt een ander verhaal: "Voeding met een 'te gebruiken tot'-datum kan je best niet meer consumeren na die datum. Daar kunnen bepaalde ziekteverwekkende kiemen in zitten en die groeien langzaam uit tijdens de houdbaarheid. Er is dus een zeker risico.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel.Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
De gerookte zalm kan langer dan een week bewaard worden in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.
Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten.
In de gerookte zalm is dezelfde soort Salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson. Het bedrijft levert zalm aan een groot aantal supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Warm de zalm kort op in de magnetron of oven voor de beste smaakbeleving. Voor de lunch is de warm gerookte zalm heerlijk op een zuurdesembroodje met mayonaise, kappertjes en sla.