Bamboe staat er om bekend dat het uiteraard een duurzaam materiaal is. Dit is dan ook een belangrijke reden om te kiezen voor bamboe sokken. Buiten de duurzaamheid van het materiaal is het een stuk zachter dan katoen, ademt het beter en neemt het minder geuren op waardoor je voeten langer fris blijven.
Katoen is een sterke vezel en gaat langer mee dan bamboe. Daarnaast is katoenen ondergoed meestal goedkoper dan bamboe ondergoed. Een van de nadelen van katoenen ondergoed is dat het minder zacht en soepel is dan bamboe ondergoed. Hierdoor kan katoenen ondergoed minder comfortabel aanvoelen op de huid.
De bamboe zelf is een duurzaam materiaal ten opzichte van katoen. Dat komt omdat bamboe weinig water nodig heeft en pesticiden zijn overbodig. Het enige dat bamboe écht nodig heeft om te groeien is zonlicht. In één dag groeit een bamboestengel wel een meter de lucht in!
In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor. Deze thermo functie werkt voor zowel warme als koude periodes. Dit betekent dus dat je ook in koudere periodes kunt genieten van je favoriete bamboe onderkleding.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen.Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
Bamboe T-shirts zijn koeler dan katoenen.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Mais en bamboe
Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Op basis van de risicobeoordeling adviseert BuRO om alle kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt niet meer te gebruiken. Ook zouden dergelijke producten van de markt moeten worden geweerd.
Bamboetextiel absorbeert vocht uitstekend en zorgt ervoor dat het niet zweet. Bamboetextiel heeft een ademende werking en houdt je koel.
Een dekbed van bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan een katoen. Bamboe neemt tot wel 60% meer vocht op dan katoen, en is dus sterk vochtregulerend.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Bamboe is een milieuvriendelijk gewas.Een van de belangrijkste reden is het feit dat de plant super snel en gemakkelijk groeit. Het groeiproces van bamboe is zonder gebruik van insecticide en pesticiden waardoor het een super milieu- en natuurvriendelijke grondstof is voor het maken van textiel.
Bamboe heeft als eigenschap dat het bacteriën snel afbreekt en hierdoor is de snijplank zeer hygiënisch. De snijplank is aan beide zijden te gebruiken doordat er geen voetjes onder de snijplank zitten.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.
De bamboestof heeft een natuurlijke glans en valt even zo soepel als zijde. Daarnaast is de stof van bamboevezels van nature anti-bacterieel en neemt het veel meer vocht op dan katoen. Bovendien is bamboe kleding lekker luchtig, ideaal voor de zomer dus!
Bamboe is bewezen bacterie- en schimmelwerend en wasbaar tot op 40 °C, meer dan voldoende om volledig anti-allergisch te zijn. Daarnaast heeft bamboe ook een uitmuntende vochtregulerende werking, waardoor het bij uitstek geschikt is als vulling voor een dekbed.
Dit zijn bijvoorbeeld: Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis' en 'Spectabilis', Fargesia jiuzhaigou, Fargesia Rufa en Fargesia robusta variëteiten. Een bamboe die echt van schaduw houdt is de Fargesia nitida 'Great Wall'. Deze en ook de Fargesia murieliae variëteiten krullen hun blad op bij sterke zon of droogte.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Bamboe ondergoed voelt altijd zijdezacht aan en is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Het materiaal is ademend waardoor het comfortabel aanvoelt.
De bamboe is dus ontzettend veelzijdig en multifunctioneel! Alsof dit nog niet genoeg voordelen waren, is bamboe ook nog eens luchtzuiverend. Dit komt doordat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt én meer zuurstof produceert.
Bamboe bevat verschillende gezonde voedingsstoffen
zoals vitamine C en E, kalium, ijzer natuurlijke vruchtensuikers, silicium, aminozuren en flavonoïden. Daarnaast is bamboe ook rijk aan antioxidanten.
Het waardevolle mineraal uit Bamboe
Bamboe extract is vanwege het hoge siliciumdioxide gehalte, ofwel kiezelzuur, goed voor het kraakbeen. Er zit tot wel 70% kiezelzuur in de Bamboe plant. Ons kraakbeen, wat soepel en zacht is, zorgt ervoor dat we onze gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen.
Het dekbed bamboe is een stuk koeler, dit komt door de verkoelende eigenschappen van de natuurlijke vezel. Een bamboe zomerdekbed is dus ideaal voor de warme zomernachten. Een bamboe dekbed 4 seizoenen zorgt het hele jaar door voor het juiste slaapklimaat.
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
Een bamboe dekbed valt over je heen zoals een heel 'normaal' dekbed. Alleen biedt je het meer slaapcomfort. Niet zoveel als een zijden dekbed. Bamboe heeft al veel meer voordelen boven synthetisch, wol, dons en katoen.