Waarom muur ontvetten voor schilderen? Je vraagt je wellicht af of het nodig is om je muur te ontvetten voor je deze gaat schilderen. Het antwoord is ja! Wanneer je ondergrond niet ontvet is en nog vol zit met vuil, zorgt dit ervoor dat de verf niet goed hecht, snel afbladdert of zelfs vlekken geeft.
Op het te schilderen oppervlak zit altijd vet en vuil. Vaak is de viezigheid zo klein, dat het onzichtbaar is. Daarom moet je alle oppervlaktes die je gaat schilderen, eerst ontvetten. Zo zorg je voor een schoon oppervlak en betere hechting.
Je muur of plafond moet voor het schilderen of verven goed schoon zijn. Een sopje met lauw water en zeep is voldoende. Daarna is het een kwestie van afwassen met een spons met water en een scheutje ammoniak.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
We raden zo veel mogelijk af om ammoniak te gebruiken. Doe je het toch, vergeet dan niet de kamer voldoende te luchten. Spoel achteraf de muur altijd grondig af met proper water en laat gedurende een paar dagen drogen.
Je vraagt je wellicht af of het nodig is om je muur te ontvetten voor je deze gaat schilderen. Het antwoord is ja! Wanneer je ondergrond niet ontvet is en nog vol zit met vuil, zorgt dit ervoor dat de verf niet goed hecht, snel afbladdert of zelfs vlekken geeft.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Hoe reinig en ontvet je de ondergrond? Een eenvoudige en doeltreffende reiniger en ontvetter die iedereen in huis heeft, is afwasmiddel, opgelost in water. Een ander oud en bekend ontvettingsmiddel is ammoniak, verdund in water.
Je kan de muur ontvetten met een speciale muurontvetter. Een flinke scheut ammonia in een emmer water werkt doorgaans ook. Meng het schoonmaakmiddel met water en dompel een doek onder waarmee je de muur gaat schoonmaken. Verwijder eventueel ook oude en loshangende verf met een verfkrabber.
White spirit als ontvetter
White spirit is een goed verdunningsmiddel om alkydverf te verdunnen. Daarnaast is dit middel erg geschikt om bepaalde materialen en oppervlakken te ontvetten.
Handleiding hoe je met St Marc moet ontvetten
Meng 4 dopjes St. Marc met één liter water. Maak het te schilderen oppervlak schoon met een pluisvrije doek. Daarna neem je een emmer schoon warm water en een schone witte pluisvrije doek.
De verf laat los
Een vette ondergrond stoot verf af, waardoor deze loslaat. Ontvet eerst de muur, spons dit goed na met schoon water en schuur daarna pas. Anders schuur je het vet in het hout. Het kan ook zijn dat de verf niet goed gemengd is.
Vloer dweilen
Ook voor je Laminaat, PVC, vinyl en ook keramische tegels kun je een sopje maken van lauw water met enkele druppeltjes Dreft. Het ontvet de vloer, en laat geen wass achter.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Onder het begrip ontvetten wordt het losmaken en verwijderen van verontreinigingen die bestaan uit oliën, vetten en los vuil verstaan. De eisen qua reinigingsgraad kunnen sterk verschillen en ook de te verwijderen oliën en vetten kunnen variëren, daarom zal de optimale ontvettingsmethode verschillen.
Gebruik een vochtige doek of een spons met wat water en wrijf met weinig druk. Bij hardnekkige vlekken gebruik je beter een geschikt reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral. Tip: Test vooraf uit in een klein hoekje en laat drogen om het resultaat te zien.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.