Nee, dat is het helaas niet het geval. Sommige cruiseschepen laten het niet toe dat huisdieren meegenomen worden. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Cruiseschepen worden tegenwoordig steeds groter en uitgebreider en dus zijn er ook steeds meer schepen met kennels en andere faciliteiten voor honden.
Je huisdier mag ook enkel mee op reis wanneer het een chip heeft, en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid. Dit laatste moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je trouwe viervoeter moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt.
Ja, dat kan. De regels voor het meenemen van uw huisdier zijn sinds 1 januari 2021 mogelijk strenger. U vindt de regels over het meenemen van huisdieren vanuit Nederland naar het VK via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zweden is een hondvriendelijk land mits je de regels in acht neemt. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met een hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
Je trouwe viervoeter moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en moet vermeld staan in het dierenpaspoort. Een rabiës vaccinatie is drie jaar geldig en moet minstens drie weken voor de aankomst in Zweden worden toegediend. Bij een leeftijd van twaalf weken mag je hond deze inenting krijgen.
Honden zijn altijd welkom op het strand in Denemarken. Vooral de gigantisch brede stranden langs de Westkust zijn paradijsjes voor energieke viervoeters. Let wel op het jaargetijde. Ga je namelijk tussen 1 april tot en met eind september op vakantie in Denemarken, dan moet je je hond aanlijnen op het strand.
En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen.
Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft uw kat of hond een dierenpaspoort nodig. Uw huisdier moet ook een chip hebben. U krijgt deze via uw dierenarts. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als u ze meeneemt op reis.
Verplichte inentingen
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste keer minstens 21 dagen voor vertrek naar Denemarken inenten, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren. Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid.
Door het allemansrecht mag je in principe overal in de natuur van Zweden en Noorwegen wildkamperen, tenzij er anders wordt aangeven. Zie je een mooi plekje en bevind zich dit op privé grond, vraag de eigenaar dan wel altijd om toestemming.
Met je huisdier op vakantie naar Engeland of Schotland
Op dit moment dient je hond te beschikken over: Een dierenpaspoort. Een micro-chip. Een rabiës-vaccinatie (minimaal 21 dagen voor vertrek, je hond moet vóór die tijd al gechipt zijn)
Bepaalde typen honden zijn verboden in het VK: Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro. Let op, het gaat daarbij niet noodzakelijkerwijze om rashonden maar ook om honden die op deze rassen lijken! Voor fretten gelden andere eisen. Kijk hier voor informatie voor fretten.
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor. In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
Uit onderzoek blijkt dat een vaccinatie tegen de ziektes parvo, HCC en hondenziekte uw hond minstens drie jaar beschermt tegen deze gevaarlijke ziektes, mits uw hond in het verleden een goede basisvaccinatie heeft gehad.
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven! Quarantaine: Uw dier moet minimaal 10 dagen in quarantaine.
Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit. Een autotrip gaat een stuk beter wanneer je hond voldoende kracht heeft.
In veel Europese landen is het verplicht om je hond vast te zetten tijdens het autorijden. In België, Duitsland en Frankrijk kan een losse hond in de auto zelfs voor een boete zorgen. Je kunt de hond in een speciale autobench doen of vastklikken in een hondengordel om dit te voorkomen.
De volgende dieren zijn verboden in Noorwegen in te voeren: Pitbull Terriër, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
Personen van 18 jaar en ouder mogen vrij invoeren naar Noorwegen: 1 liter sterke drank (alcoholpercentage tussen 23% en 60%) en 3 liter alcoholische drank (alcoholpercentage tussen 2,5% en 22%, zoals bv wijn) en 6 x 0,33l bier. Maar zonder tabak.
In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig. De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
Vaccineer je hond tegen Rabiës
Honden moeten 21 dagen voor binnenkomst van Duitsland ingeënt zijn. Puppy's mogen vanaf de leeftijd van 12 weken deze inenting krijgen, wat betekent dat je puppy op zijn vroegst op 15 weken internationaal mag reizen.
Honden, katten en fretten vallen onder Europese regelgeving. Dat betekent dat de dieren onder meer een Europees dierenpaspoort, een chip en een geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) moeten hebben. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor jonge dieren.