Wilt u weten of u te maken heeft met betonrot in uw woning? Kruip dan even onder het huis en inspecteer het beton boven u. Betonrot herkent u aan de lichtbruine kleur van de roest of u ziet afgebrokkelde stukjes beton. Een Kwaaitaalvloer ziet eruit als een gewelven kelder, met bogen aan de onderkant.
Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Kwaaitaalvloeren zijn te herkennen aan de gewelfde onderkanten van de elementen die 500mm breed zijn en 180 mm of 205mm hoog. Op de kopse kant zit meestal een kunststof kopschot waarin de naam Kwaaitaal zichtbaar is. Soms staat de naam Kwaaitaal gestempeld op de onderkanten.
Betonrot is in principe dus vrij eenvoudig te herkennen aan de zichtbare en roestige ijzers én aan de donkergekleurde vlekken / plekken op bijvoorbeeld een balkon. Soms is de metalen bewapening zelfs al voor een gedeelte verdwenen en zie je rondom het ijzer flinke roestplekken zitten.
Roest in gewapend beton, ofwel betonrot, kan gevaarlijke consequenties hebben. De stevigheid en betrouwbaarheid van het aangetaste bouwdeel neemt af. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de constructieve veiligheid van het object. Het tijdig signaleren en repareren van betonrot is dus ontzettend van belang.
Vocht zorgt voor roest
Als vocht de kans heeft om bij het wapeningsstaal te komen dan zal dit gaan roesten. Door de roest word het gewapende beton uit elkaar gedrukt wat vervolgens gaat scheuren en afbrokkelt. De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen.
Een gietvloer bestaat uit meerdere verschillende lagen, maar toch is dit type vloer veel dunner dan een betonnen vloer. Een vloer van beton is minimaal 7 centimeter dik terwijl een gietvloer slechts 2 tot 5 mm dik is. Mede omdat een gietvloer erg dun is kan een gietvloer goed gecombineerd worden met vloerverwarming.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Een betonvloer is doorgaans een dragende constructievloer. Soms wordt deze nog afgewerkt met een dekvloer, maar als het beton mooi egaal is aangebracht, dan kan je een betonvloer ook direct verven. Is de betonvloer te ruw, dan brengt men vaak een dekvloer aan.
De herstelkosten zijn afhankelijk van de omvang van de schade. De gemiddelde herstelkosten per woning bedragen bijna € 4.500 excl. BTW.
Wat is betonschade? Vloeren waar betonschade of 'betonrot' in voorkomt, zijn tussen 1965 en 1981 geproduceerd door de firma's Kwaaitaal en Manta. In de jaren zeventig moest heel snel en veel worden gebouwd. Om de productie te verhogen, is calciumchloride toegevoegd aan het beton om de vloeren sneller te laten harden.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Tegels of beton
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
De gemiddelde kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m². Dit is inclusief beton en de mensen en incl btw. Als je isolatie er onder wilt kost dat 20 euro per m² extra en wil je het beton glad laten afwerken (vlinderen), dan kost dat 25 euro extra.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Noël Naert: “De blauwachtige kleur komt soms voor bij het gebruik van hoogovencement en is het gevolg van de erin aanwezige ijzer- en mangaansulfides. Na contact met de lucht oxyderen deze sulfides en worden ze na enige tijd kleurloos.
Een verschil tussen een gietvloer en woonbeton is de flexibiliteit. Een PU gietvloer is gemaakt van flexibel kunsthars en daardoor meer elastisch. Woonbeton bestaat voor het grootste deel uit cementgebonden materiaal en is daardoor minder elastisch. Het is natuurlijk materiaal dat hard is te noemen.
Een gietvloer zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een betonvloer. Vloerverwarming combineren met een betonvloer is mogelijk, net zoals dat kan bij een PU gietvloer. In combinatie met een epoxyvloer wordt dit in principe niet aangeraden.
Beton heeft een lange levensduur van vaak meer dan 100 jaar. Goed doordachte en goed uitgevoerde betonconstructies hebben beperkt onderhoud nodig en worden in de tijd soms alleen maar mooier. Door slim ontwerp kan de bestaande, nog goed functionerende betonconstructie bij herbestemming opnieuw worden gebruikt.
Zacht water kan kalk oplossen. Een betonoppervlak kan beschadigen indien het in contact is met zacht water dat voortdurend wordt ververst. Dit aantastingsmechanisme is vergelijkbaar met aantasting door zuur.
Uiteraard wilt u zo goedkoop mogelijk uw beton laten opknappen door een betonreparateur. De gemiddelde prijzen van een betonreparatie aan een balkon liggen tussen de 250,- euro tot aan 2000 euro,- . Afhankelijk van wat u wilt laten repareren.