Terwijl huidaandoening psoriasis zelf ontstaat omdat het immuunsysteem overactief raakt, zijn jeukgevoelens het resultaat van ontstekingen. Dit ontstekingsproces gebruikt het lichaam om infectie tegen te gaan, om zichzelf te beschermen tegen ziektes en in reactie op de wond.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Hét Psoriasis-dieet
Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.
Psoriasis verergert wanneer er iets de kop opsteekt; stress, ziekte, het weer en medicijngebruik kunnen allemaal factoren zijn. Bovendien kunnen de onaangenaamheden die de aandoening met zich mee brengt – net als bij eczeem – weer tot meer stress leiden…
Er is geen genezing voor psoriasis, maar je kunt wel de symptomen beheersen. Levensstijlmaatregelen, zoals meer drinken, stoppen met roken en het beheersen van stress, kunnen helpen.
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Uiteindelijk werd ontdekt dat er 3.24 sterftegevallen waren per 1.000 persoonsjaren onder de deelnemers zonder psoriasis. Bij patiënten die daarentegen een hevige vorm van de ziekte hadden, waren er 6.39 sterftegevallen per 1.000 persoonsjaren te zien. Het risico op een vroegtijdige dood was dus haast verdubbeld.
Als je psoriasis hebt, heb je er baat bij om veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen te gebruiken zoals groenten, fruit en gezonde oliën. Je kan ook ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden, zoals rood vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen.
Wat je beter kan vermijden zijn fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola en genotsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en melkproducten. Indien nodig moet je afvallen en meer bewegen.
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Psoriasis is helaas niet helemaal te genezen, maar door regelmatig crème te smeren kan je de klachten van psoriasis wel verminderen. Smeer twee keer per dag (of vaker) een vette crème zoals Vaseline op een psoriasisplek. Door te smeren, voorkom je uitdroging en eventuele irritatie van de huid.
Bijvoorbeeld in je handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in je rug zitten, in je bekken, of op de plek waar je ribben aan je borstkas vastzitten. Soms komen ontstekingen in je vingers of tenen voor in de vorm van zwellingen.
Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.
Vitamine D3-analogen worden aanbevolen als lokale therapie voor chronische plaque psoriasis. De combinatie van vitamine D-analogen met lokale corticosteroïden is superieur ten opzichte van beide monotherapieën wat betreft werkzaamheid en tolerantie.
Psoriasis is een veel voorkomende auto-immuunziekte die gepaard gaat met schilferige, rode, jeukende plekken op de huid. Ongeveer 20 procent van de patiënten met psoriasis ontwikkelt ook een reumatische aandoening die arthritis psoriatica wordt genoemd.
In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea of andere soorten uitslag te behandelen. Dit spul is hydraterend en reinigend is voor de droge huid. De palmolie in de zeep fungeert als een krachtige ontstekingsremmer, zodat de huid gekalmeerd wordt.
Als u psoriasis heeft, is er een versnelde celdeling in uw opperhuid en heeft u ontstekingsverschijnselen in de huidlaag daaronder (de lederhuid). Veel mensen met psoriasis hebben last van jeuk. Ook vermoeidheid en pijn komen regelmatig voor.
Psoriasis is absoluut niet besmettelijk. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen de diagnose van psoriasis stellen en samen met u het behandelplan bepalen. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.
Wat is de oorzaak van psoriasis guttata? Psoriasis guttata kan zomaar ontstaan, maar wordt vaker gezien na een keelinfectie met bacteriën van de groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes).
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Psoriasis heeft daarnaast ook de neiging te ontstaan in warme vochtige gebieden zoals de lichaamsplooien. Factoren zoals continue wrijving, en infecties met schimmels en gisten dragen hier waarschijnlijk ook bij tot het ontstaan van psoriasis.