Na elke kookbeurt doe je er goed aan om de keramische kookplaat met een vochtige doek en heet water met afwasmiddel schoon te maken. Hardnekkig vuil kan je het best verwijderen met een speciale kookplaat reiniger en als er dan nog vuil blijft zitten kan je met een speciaal mesje de resten voorzichtig wegschrapen.
Maak gebruik van een sopje en microvezeldoekjes
Dit duurt ongeveer 30 minuten. Maak de keramische kookplaat nat en neem hem af met een microvezeldoekje. Een microvezeldoekje werkt effectief, deze neemt meer vocht op dan keukenpapier. Neem de kookplaat na het reinigen af met een droge microvezeldoek.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Helaas is het niet mogelijk om krassen uit een keramische kookplaat te verwijderen of te polijsten. Daarom dient u uw kookplaat altijd correct schoon te maken en, waar mogelijk, krassen te vermijden.
Dagelijkse reiniging: Maak een warm sopje met een milde ontvetter zoals afwasmiddel of allesreiniger. Veeg met een schone microvezeldoek de glasplaat schoon. Neem de kookplaat af met een droge microvezeldoek of keukenpapier voor een streeploos resultaat.
Een keramische kookplaat heeft een plat oppervlak die goed schoon te maken is. De kans dat etensresten inbranden is bij keramisch koken groter dan bij inductie koken. Een keramische kookplaat blijft namelijk lang warm na gebruik. Als het vuil niet wordt verwijderd, gaat het inbranden en dat is lastig te reinigen.
Na elke kookbeurt doe je er goed aan om de keramische kookplaat met een vochtige doek en heet water met afwasmiddel schoon te maken. Hardnekkig vuil kan je het best verwijderen met een speciale kookplaat reiniger en als er dan nog vuil blijft zitten kan je met een speciaal mesje de resten voorzichtig wegschrapen.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Houd een keukenspons onder de warme kraan en doe er enkele druppels afwasmiddel op. Ga met de natte spons over het oppervlak van de kookplaat en veeg al het vet en vuil weg. Je kunt tevens de ruwe kant van de spons gebruiken om vlekken te verwijderen, maar wees voorzichtig en wrijf zachtjes.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel. Droog de plaat na met een schone doek, om strepen te voorkomen.
Is je gasfornuis heel vies en of zijn er etensresten aangekoekt? Meng dan een beetje water met Biotex en druppel dit op het gasfornuis door je spons erboven uit te knijpen. Laat even inwerken, veeg weg met een droge, schone doek en voilà, het gasfornuis is streeploos schoon.
Je kunt elektrische kookplaten schoonmaken met een schuursponsje, dus ook aangekoekt en ingebrand vuil kun je zonder al te veel moeite weg schrobben. Gebruik een geschikt schoonmaakmiddel om alle andere onderdelen van het fornuis mee af te nemen.
Het werkt in principe hetzelfde als elektrisch koken, alleen heeft een keramische kookplaat er een extra glasplaat bovenop. De lijnen van de te koken zones zijn in lijnen aangegeven. Je draait aan de knop en de elementen gloeien rood op. Dit komt doordat een gloeispiraal de kookplaat verwarmd.
Een inductie kookplaat beschermer, of inductie mat, is een siliconenmat die je tussen je pan en inductie kookplaat kunt plaatsen. Hierdoor schuift je pan minder makkelijk weg.
Reinigt, onderhoudt en conserveert in een handeling! De veelzijdig bruikbare steen verwijdert opgedroogde etensresten gemakkelijk, werkt krachtig tegen vethoudend vuil op onder andere kookplaten van glaskeramiek, rvs spoelbakken en chroomstalen oppervlakken en het geeft een effectief afpareleffect!
Mr Muscle Cerafix bestellen | ah.nl.
Wat is een inductie beschermer? Inductie beschermers zijn (vaak ronde) matjes in verschillende formaten gemaakt van siliconen. Deze plaats je op je inductiekookplaat, waardoor je krasjes kunt voorkomen. Bovendien zijn inductiematten anti-slip, waardoor je pannen niet uitglijden of verschuiven tijdens het roeren.
LET OP: De MoreCore inductie beschermingsmat is niet geschikt voor elektrisch koken, de oven en dient niet in de magnetron geplaatst te worden. Ook is de boosterfunctie van de kookplaat niet geschikt, omdat dan de temperatuur van 240 graden Celsius overschreden kan worden.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
Keuken glasplaat schoonmaken meteen na gebruik
Gebruik direct na het koken het liefst alleen heet water. Het hete water zorgt ervoor dat het vet loskomt van het glas en je het gemakkelijk kunt afvegen. Als je dit dagelijks bijhoudt, dan is alleen water voldoende.
Je kunt een keramische kookplaat goed herkennen aan de kookzones die rood gaan gloeien wanneer ze opwarmen. Er zijn ook nog klassieke elektrische kookplaaten, die hebben gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat.
Met olijfolie of zonnebloemolie krijg je roestvrij staal weer streeploos schoon! Wat ook goed werkt, is afwasmiddel op een doekje doen en over het RVS wrijven. Daarna inwrijven met glansspoelmiddel. Ook dan blijven de strepen weg!