Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Ten eerste zorgt alone-time ervoor dat je meer waardering krijgt voor jezelf. Je leert houden van je eigen gezelschap. En het tweede punt: je leert ook alle dingen waarderen die je haalt uit relaties met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen weet je soms weer wat je mist.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Te veel alleen zijn is niet goed voor je.
Het leidt niet tot bevrijding of onafhankelijkheid. Integendeel, het leidt juist vaak tot het tegenoverstelde: je wordt kwetsbaarder. Hierdoor kom je terecht in een vicieuze cirkel waarin je jezelf steeds meer afzondert. Je zou zelfs ziek van eenzaamheid kunnen worden.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Single blijven is een individuele keuze.
Sommigen zijn gewoon gelukkiger en tevreden met het vinden van vreugde en liefde in andere dingen, genieten van hun vrijheid en vermijden het vaak grote drama van het huwelijk als het uit elkaar valt.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Minder meedoen in de samenleving
Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat. Of je weet niet wie je kan vragen om samen iets te ondernemen.
Verlegenheid, je ongemakkelijk voelen of een sociale angststoornis (SAD) kunnen het moeilijk maken om te socializen. Toch is mensen te ontmoeten de enige manier om vrienden te vinden, en om dat te kunnen doen, moet je manieren vinden om je verlegenheid of sociale angst onder controle te houden.
Op het moment dat iemand voelt er niet bij te horen, buitengesloten te zijn, geen verbinding te hebben met de anderen. Daarom is het een lichamelijk fenomeen: je kunt het meten in de hersenen. Opvallend is dat eenzaamheid in precies hetzelfde deel van de hersenen te ziens is als lichamelijke pijn.
Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.
Wat te doen als je het niet meer ziet zitten
Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.
De meeste vrijgezellen van heel Nederland vind je in de stad Groningen. RTL Nieuws zocht uit hoe dat komt. In Groningen zijn de meeste éénpersoonshuishoudens van Nederland te vinden.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.