Een baby raakt meestal besmet met het virus door contact met een kind dat of volwassene die gewoon verkouden blijkt te zijn. Zoals eerder aangegeven komt RSV in de winter het meest voor. Omdat het zich voordoet in explosies / epidemieën, is het niet mogelijk een besmetting met RSV bij een gezond kind te voorkomen.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht.Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of in de mond of neus komen.
U kunt helpen om een infectie met het RS-virus te voorkomen door vaak uw handen te wassen (in het bijzonder voordat u uw baby aanraakt) en door zeer drukke plaatsen te vermijden.
RSV is een vaak voorkomend en uiterst besmettelijk virus, maar als u tussen oktober en maart enkele hygiënische basisregels in acht neemt, kunt u het infectierisico verminderen: de handen regelmatig wassen. papieren wegwerpzakdoekjes gebruiken (het virus kan verschillende uren overleven op voorwerpen)
Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij je kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid.
Alle kleine kinderen krijgen het RS-virus, meestal al als baby. Uw kind is dan verkouden, hoest en heeft soms koorts of oorpijn. Geef uw kind vaker iets te drinken. U kunt paracetamol in een zetpil geven.
RS virus bij baby's én volwassenen
De gezwollen slijmvliezen kunnen benauwdheid veroorzaken. Dit komt vooral voor bij jonge baby's, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Als een jonge baby door benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname.
Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Je kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen. Het virus kan ook urenlang overleven op voorwerpen zoals speelgoed, leuningen en zakdoeken.
Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.
Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.
Symptomen en verschijnselen
Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over. Ook bij volwassenen geeft RSV een banale verkoudheid. Bij 25 % tot 40 % van de baby's worden de onderste luchtwegen ook aangetast.
Bont: “Wereldwijd sterven er jaarlijks 118.000 jonge kinderen aan de gevolgen van het virus. Daarmee is RSV na malaria wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. En toch kent vrijwel niemand dit virus. En dat moet veranderen” Hij schat in dat het nog een paar jaar duurt voor er een vaccin beschikbaar komt.
De duur van de opname kan variëren van enkele dagen tot één tot twee weken. Als uw baby wordt opgenomen in het ziekenhuis worden de volgende handelingen uitgevoerd: De neus wordt regelmatig gespoeld met fysiologisch zout om de neus en luchtwegen open te houden.
Kinderen met bronchiolitis moeten erg hoesten, ze klinken vol door veel slijm en kunnen benauwd zijn. Dit laatste ziet u doordat de ademhaling sneller is en aan de intrekkingen van de borst en het op en neer bewegen van de neusvleugels. Ook kan het zuurstofgehalte in het bloed laag zijn.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen). Wordt 's nachts wakker door astmaklachten. Eten en drinken gaat vaak moeizaam.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Te vroeg geboren kinderen (prematuur) en baby's met een ernstig hartlijden kunnen in hun eerste levensjaar beschermd worden tegen RS-virus door passieve vaccinatie met antistoffen. Op dit moment is er geen vaccin voor actieve vaccinatie tegen RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus) beschikbaar.
Hoe wordt RSV aangepakt? Er bestaat geen geneesmiddel dat een RSV-infectie kan genezen. De behandeling is dus ondersteunend, tot je kind de infectie heeft overwonnen. Ook antibiotica zal niet helpen, omdat het om een virus gaat en niet om een bacteriële besmetting.
Besmettingsweg: Direct contact met druppels op handen, oppervlakken of kleding en via grote druppel aerosolen. Incubatietijd: 2-8 dagen (meestal 5 dagen). Besmettelijke periode: Begint kort voor het begin van de ziekte. Maatregelen: Bij risicopersonen extra aandacht voor de hoest- en handhygiëne.
Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. Ter geruststelling: de meeste infecties verlopen mild en gaan vanzelf over. Oók bij de meeste baby's en kinderen onder de twee jaar. Zij kunnen gewoon thuis blijven.
Laat je baby iets schuin slapen waardoor het hoofd wat hoger ligt. Snot hoopt zich op als je baby plat op de rug ligt bij verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van het matras, maar niet direct in het bed van je kind. Dit in verband met verstikkingsgevaar.
Heeft je kindje het vaak benauwd, dan kan een vernevelaar je kindje waarschijnlijk goed helpen. Je kindje haalt dan een paar keer per dag adem via een vernevelaar met fysiologisch zout.
Als je kind voortduren huilt en moeilijk te troosten is. Als je kind kreunend of zwakjes huilt. Als je kind erg bleek, blauwig of grauw eruit ziet. Als je kind niet wegdrukbare vlekjes op de huid heeft.
Bij een ernstige RS-virusinfectie kunnen baby's het daardoor zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen. In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine.
Baby's hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Dit kan heel lastig zijn, maar is gelukkig meestal onschuldig. Het gaat dan binnen twee weken vanzelf weer over.