De meeste patiënten krijgen een epidurale injectie in liggende houding, echter soms kan hij worden uitgevoerd in zittende houding. Op de plaats waar u de epidurale injectie krijgt, wordt de huid gedesinfecteerd, afgedekt met steriele doeken en plaatselijk verdoofd. Dit prikje kan even pijnlijk zijn.
De epidurale pijnstilling heeft bij ongeveer 5% van de vrouwen onvoldoende effect. Dat kan gebeuren doordat het buisje verplaatst is of omdat de verdoving niet sterk genoeg is. Soms is het nodig om opnieuw te prikken. Op het hoogtepunt van een wee kun je toch nog wat druk of een beetje pijn voelen.
Risico's en nevenwerkingen
Je kunt wat meer pijn hebben na de infiltratie, maar dat is slechts tijdelijk. Andere nevenwerkingen zijn verbonden aan het effect van de corticoïden: blozen, zweten, hartkloppingen, verhoging van de suikerspiegel bij diabetici. Complicaties komen bijna nooit voor.
Bij een epidurale infiltratie wordt een corticosteroïd ingespoten rond de zenuwen die uit de rug komen. De corticosteroïden hebben als doel de ontsteking en zwelling rond de zenuwen weg te nemen. Vaak is nog een tweede of derde infiltratie nodig na enkele weken om de pijn onder controle te krijgen.
Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
Na een cortisone-injectie in een gewricht is het belangrijk dat je dat gewricht 24 uur laat rusten en gedurende de eerste week niet intensief belast (niet sporten). Het is mogelijk dat je de dag zelf wat meer pijn hebt in het gewricht. Hiervoor neem je best een pijnstiller op basis van paracetamol.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden. Het effect kan pas na zes weken tot drie maanden beoordeeld worden.
Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.
Resultaat. Een afname van de pijn is meestal pas na 3-7 dagen merkbaar en blijft maximaal enkele maanden voortduren. Het kan zijn dat de pijn meerdere oorzaken heeft, waardoor een epidurale injectie niet altijd voldoende is.
De plaats waar u de injectie krijgt, wordt eerst ontsmet. U krijgt een prik in het gewricht, rond een geïrriteerde pees of rond een beknelde zenuw. De arts spuit er een kleine hoeveelheid ontstekingsremmer (corticosteroïd) in. U voelt de prik wel, maar het doet meestal weinig pijn.
Veiligheid. Een epidurale verdoving is veilig.
Bij epidurale en spinale pijnbestrijding wordt het pijnstillende medicijn via een zeer dunne kunststof katheter in de ruimte met de ruggenmergvloeistof (spinale ruimte) of de ruimte daaromheen (epidurale ruimte) gebracht.
Direct na een injectie minder pijn (het verdovend effect van Lidocaïne) De pijn komt na 2 uur terug (het middel voor de verdoving is uitgewerkt) Afname van de klachten na 2-3 dagen (het cortison begint te werken) Volledige effect is na twee weken goed te beoordelen.
Het is niet mogelijk om meerdere blokkades, zowel proef- als zenuwblokkades, op dezelfde dag uit te voeren. Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Vaak zijn er twee of drie infiltraties nodig, steeds met tussenpozen van twee tot drie weken. U mag zich omkleden en een operatiehemdje aantrekken. Naar- gelang de behandeling zal u een infuus krijgen.
De Pijnkliniek is een multidisciplinair referentiecentrum. We bieden mensen die lijden aan chronische pijn individuele begeleiding aan. Die begeleiding is evidence-based en biopsychosociaal. We kijken dus niet alleen naar het medische, maar besteden ook aandacht aan psychologische en sociale factoren.
Het resultaat van de corticosteroïden merkt u binnen 2 weken, soms 3 weken. Een injectie met corticosteroïden wordt gegeven als behandeling om een ontsteking te remmen of de pijn te verminderen. De corticosteroïden werken pas 2 dagen na de injectie.
Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in uw been een beetje minder. Na een paar dagen kunt u alweer de gewone dingen doen die u elke dag doet. U kunt dan nog wel pijn hebben. Vaak is er na 3 maanden geen verschil in pijn meer tussen mensen die een prik hebben gehad en mensen die geen prik hebben gehad.
Het maximale aantal injecties is afhankelijk van de aandoening en de plaats waar gespoten wordt, en kan alleen door de arts worden bepaald. In gewrichten wordt meestal niet meer dan vier maal per jaar gespoten. Op andere plaatsen meestal niet vaker dan 3 maal kort achter elkaar.
De anesthesioloog plaatst tussen de ruggenwervels via een speciale naald een dun slangetje (epidurale katheter) in de juiste ruimte (epidurale ruimte). Soms kan u hierbij een prikkeling of schokje in de rug, billen of benen voelen. De naald wordt verwijderd en het slangetje wordt met pleisters vastgeplakt.
We maken de huid van uw onderrug schoon. Als dat nodig is, verdoven we de plek waar u de ruggenprik krijgt met een prikje. U krijgt een injectie met een dunne naald onder in uw rug. Meestal doet dit geen pijn.
Als de ruggenprik werkt, voel je geen of bijna geen pijn meer. Soms komt de pijn na een aantal uren toch weer een beetje terug. Je kunt dan extra pijnstilling krijgen via het slangetje in je rug.
Sommige patiënten zijn al geholpen met één injectie, maar meestal dient een kuur van meerdere injecties gevolgd te worden. Doordat er geen orale inname van cortisone is, wordt de maag niet belast. Bij behandeling van een rugprobleem zoals hernia kan een cortisone-injectie dus nuttig zijn.