De chocolade kan nog prima gegeten worden maar de smaak gaat wel langzaam maar zeker achteruit. Ook chocolade die een witte waas heeft kan in de meeste gevallen nog gewoon gegeten worden. De witte waas geeft wel aan dat de chocolade niet meer helemaal vers is. De smaak kan afwijken en de textuur is wat minder.
De chocolade is muf. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wat je ziet op oude chocolade is een witte of grijze waas, die bekend staat als vetbloom of suikerbloom.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Wanneer chocolade te maken krijgt met die temperatuurschommelingen, zal de cacaoboter in de chocolade smelten en terug naar de oppervlakte komen, zonder dat er iets aan de smaak verandert. Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten.
De chocolade kan nog prima gegeten worden maar de smaak gaat wel langzaam maar zeker achteruit. Ook chocolade die een witte waas heeft kan in de meeste gevallen nog gewoon gegeten worden. De witte waas geeft wel aan dat de chocolade niet meer helemaal vers is. De smaak kan afwijken en de textuur is wat minder.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf.Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier! De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond.
De witte film op chocolade is meestal gewoon chocoladebloei, een wetenschappelijk proces waarbij vet of suiker in chocolade kristalliseert en naar de oppervlakte komt. Zo kunt u het verschil zien tussen schimmel en bloei: Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zal pluizig aanvoelen .
Wit uitgeslagen chocolade
Als je chocolade niet op de juiste manier bewaart, kan er een witte waas ontstaan. De witte waas ontstaat door sterke wisseling in temperatuur.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
Op de achterkant van de zak staat een E, wat staat voor de houdbaarheidsdatum .
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Dit is meestal geen schimmel, maar komt door het natuurlijke fermentatieproces. Twijfel je of de cacaobonen nog goed zijn ná de houdbaarheidsdatum? De kwaliteit is mogelijk aan het afnemen als de geur en de smaak minder worden en als de cacao een beetje ruikt naar hout.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Pure chocolade kun je meestal zo'n 2 jaar bewaren, terwijl je melk- en witte chocolade doorgaans slechts 1 jaar kunt bewaren. Dit heeft onder andere te maken met het hogere cacaogehalte en het lagere suikergehalte van pure chocolade. Uiteraard kun je altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking controleren.
Pure chocolade – heeft de langste houdbaarheid van alle soorten chocolade en kan tot twee jaar meegaan als het op een koele, droge plek wordt bewaard, zoals een voorraadkast of keukenkastje. Bewaar pure chocolade niet in de koelkast , omdat condensatie ervoor kan zorgen dat de chocolade bederft of gaat bloeien (wit wordt).
Voor optimale kwaliteit dienen alle ABUELITA™ producten te worden geconsumeerd vóór de gedrukte "Best if Used By" datum . Voor optimale houdbaarheid: Bewaar alle ABUELITA™ producten op een koele, droge, geurloze plaats. Tabletten en Marqueta: Na opening, ongebruikte porties bewaren in een goed afgesloten verpakking gedurende 15-18 maanden zoals afgedrukt op de verpakking.
Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocolate bloom". Er zijn twee soorten van deze bloom: sugar bloom en fat bloom. Sugar bloom ontstaat wanneer vocht in contact komt met de chocolade - het lost de suikerkristallen op het oppervlak van de chocolade op, waardoor er een witte, poederachtige look ontstaat.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden.Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.