Bij het MRI-onderzoek wordt soms via een infuus speciale contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.
Het toedienen van intraveneus contrast (gadolinium) bij MRI-onderzoeken gebeurt niet standaard, óók niet in de reguliere ziekenhuiszorg. Soms is er echter een reden om wél gadolinium toe te dienen.
Contrastvloeistof (via een bloedvat)
Het is meestal noodzakelijk om u contrastvloeistof via een infuusnaald toe te dienen. Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bevat jodium.
Voor dit MRI-onderzoek krijgt u een contrastvloeistof toegediend. U krijgt hiervoor een infuus geprikt in de arm, welke tot een kwartier na toediening van het contrastmiddel in uw arm blijft zitten. Van het inspuiten van de contrastvloeistof voelt u niets.
“Ik raad iedereen aan om een behandeling te weigeren, als er niet voldoende informatie over de contrastmiddelen wordt gegeven, zodat je het risico kunt overzien. In elk geval moet men de hoog-osmolaire middelen weigeren. Dikwijls is een onderzoek met deze middelen helemaal niet nodig.
Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
De spier 'werkt' dus tijdens deze opnemen. Daarom kan er na de MRI een 'moe gevoel' zijn. Het kan geen kwaad, maar als het alleen maar tijdens bepaalde opnemen optreedt, en ze erg hinderlijk zijn, kan je overwegen juist deze opnamen niet te maken en kijken of ze door andere vervangen kunnen worden.
In vrijwel alle gevallen is tijdens het onderzoek één laag (onder)kleding toegestaan. Er mogen geen metalen sluitingen, of andere kleine metalen voorwerpen in de kleding zijn verwerkt. Alle sieraden dient u voor het MRI-onderzoek te verwijderen of kunt u beter thuis laten.
Tijdens het onderzoek kunt u geen kleding dragen met metalen delen zoals ritsen, knopen, haakjes of BH-beugels. Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen.
Bijvoorbeeld: uw bankpas, horloge, sleutels, munten, aansteker, sieraden, gehoorapparaat, gebitsprothese, telefoon en andere metalen voorwerpen. Metalen voorwerpen mogen niet mee naar de MRI-ruimte omdat ze de MRI-scanner kunnen beschadigen, of zelf beschadigd kunnen raken.
Voor de MRI-scan krijg je soms via een infuus contrastvloeistof ingespoten. De vloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden.
De radioloog of gespecialiseerd laborant brengt met behulp van een echo apparaat of onder röntgendoorlichting, via een naald de MRI contrastvloeistof in de gewrichtsholte. Na deze procedure, die ongeveer 30 minuten duurt, krijgt u een MRI-onderzoek.
Soms wordt er gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Door de constrastvloeistof zijn bepaalde afwijkingen op de MRI-scan beter te zien. Deze vloeistof krijg je voordat je de MRI-scanner ingaat ingespoten.
Tijdens de MRI-scan worden voortdurend magneten aangetrokken en afgestoten waardoor de patiënt constant een hard, bonkend geluid hoort. Dat geluid is volstrekt normaal en ongevaarlijk, maar kan de patiënt extra angst inboezemen.
Vaak is deze MS-activiteit te zien op een MRI-scan. Maar soms is de schade niet op te merken, zelfs bij gebruik van een MRI. De MRI is 'niet precies genoeg' om alle onstekingen waar te kunnen nemen.
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
hoofd: 25 minuten. wervelkolom: 20 tot 45 minuten. knie: 20 minuten. bekken: 40 minuten.
De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren van 20 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat er onderzocht moet worden.
Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).
Na het onderzoek mag u zelf naar huis rijden, tenzij u een kalmerend middel heeft gekregen. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Als u nog geen afspraak heeft met uw behandelend arts, neemt u dan zelf contact op met de poli van uw behandelend arts.
− Indien u voor een MRI-scan van het hoofd/halsgebied komt, is het beter om geen mascara te gebruiken. Mascara kan kleine metaaldeeltjes bevatten die storing kunnen geven.
Ja.Met de MRI beelden kunnen de artsen kanker in een vroegtijdig stadium ontdekken.
Een MRI-scan doet geen pijn.Hooguit kunnen mensen wat warmte voelen. Zeker bij een MRI-scan van de lage rug. Maar het onderzoek is pijnvrij.”
Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Hierdoor is het ondergaan van een MRI scan niet schadelijk en kan men dit eindeloos herhalen als het nodig is.