Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs meer nodig om te reizen. Ook is de tijdelijke Europese wet afgelopen die de uitgifte van coronabewijzen regelt. Daarom worden er door de overheid geen coronabewijzen meer uitgegeven.
Om onaangename verrassingen te voorkomen, haal je best binnen de 20 dagen voor vertrek een vernieuwd COVID-19-vaccinatiecertificaat op. Om je certificaat te vernieuwen, druk je in de CovidSafe-app op de knop “Controleer op nieuwe certificaten”.Meld je vervolgens aan via itsme of eHealth.
Op 1 juli 2023 liep de Europese wet af die het uitgeven van Europese Digitale Coronacertificaten (DCC) mogelijk maakte. Je kunt daarom geen herstelbewijzen en vaccinatiebewijzen meer maken, downloaden of printen met CoronaCheck.
Zo kom je aan het gele boekje
Het gele boekje kun je online aanvragen op www.sdu.nl, maar het is ook mogelijk om het gele boekje in de winkel te kopen. Bijvoorbeeld bij lokale boekhandels en de ANWB winkels. Ook sommige apotheken verkopen het gele boekje.
Om een vaccinatiebewijs te genereren, moeten mensen inloggen met hun DigiD in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app maakt vervolgens een koppeling met het registratiesysteem van het RIVM, het CIMS. Daarin leggen GGD, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen de gezette prikken vast.
Heeft u de CoronaCheck-app gebruikt? Dan blijven uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023.
Open de Gezondheid-app.Tik linksonder op 'Overzicht'.Tik onder 'Vaccinatiebewijs' op 'Voeg toe aan Wallet'.
Om te weten hoe en waar u terecht kunt, om deze aantekening alsnog te krijgen, kunt u kijken op de website van de regionale GGD waar u eerder gevaccineerd bent. Indien u achteraf alsnog een vermelding wilt, dient u wel de registratiebrief mee te nemen. Dit in verband met de controle van het vaccin en het batchnummer.
Als u uw gele boekje kwijt bent, kunt u bij de GGD of ANWB een nieuw vaccinatieboekje kopen.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Druk op ▼ om [Barcode Print Setup (Instellingen Persoonlijk afdrukken)] te kiezen en druk op «OK». Voer het aantal af te drukken QR Code of barcode in met het numerieke toetsenbord sinds [Repeat (Herhalen)] is geselecteerd en druk op «OK».
Dit is hoelang je certificaat geldig is om binnen de EU te reizen: Een vaccinatiecertificaat van basisvaccinatie (1/1 voor Johnson&Johnson, 2/2 voor Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Novavax) is na 14 dagen en gedurende 270 dagen (9 maanden) geldig, te tellen vanaf de dag van vaccinatie.
Digitale certificaten, ook wel identity-certificaten of certificaten met openbare sleutel genoemd, zijn een soort elektronische wachtwoorden die gebruikmaken van de public key infrastructure (PKI) en die personen en organisaties in staat stellen data veilig uit te wisselen via het internet.
Het is mogelijk om een test- of herstelcertificaat te krijgen via de 16-delige Corona Test Prescription Code (CTPC) die u gekregen heeft op het moment dat uw test voorgeschreven werd. U vindt uw certificaat op Mijngezondheid (externe link) op basis van deze code.
Wanneer u nog nooit een DTP-vaccinatie heeft gehad, is het belangrijk om vijf weken voor vertrek langs te komen voor een vaccinadvies. Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende.
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Kunnen jullie zien welke vaccinaties ik bij een andere GGD heb gehaald? Vaccinatiegegevens worden niet met andere GGD'en gedeeld en zijn niet zichtbaar. Vraag dus altijd je vaccinatiegegevens op bij de GGD waar je eerder bent gevaccineerd of neem je gele vaccinatieboekje mee; daar staat alles in.
Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken
Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren.
Een vaccinatiekaart vermeldt alle vaccins die iemand gekregen heeft, inclusief de datum waarop de arts ze heeft toegediend.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Thailand aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Thailand.
Je kunt meteen na het krijgen van de boosterprik of herhaalprik je QR-code aanmaken: Open de CoronaCheck-app op je telefoon. Klik op het '+' teken rechtsbovenin de app. Selecteer de optie 'Vaccinatiebewijs'
Antwoord. Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad.
Met ingang van 1 juli 2023 verstrekt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen gegevens meer voor het aanmaken van een scanbare QR code in de CoronaCheck app.