Geef onkruid geen kans
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen.
Omschrijving. Dit onkruidwerende zand voorkomt dat er onkruid in je voegen groeit. De hoge pH van het zand laat onkruid niet kiemen en heeft daardoor een preventieve werking. Deze coating met een hoge pH werkt gedurende een lange periode.
Onkruidvrij voegzand
Dit voegzand komt 100% onkruidvrij uit de zak en heeft tevens een onkruidremmende werking. Deze preventieve werking is afkomstig van een coating met een hoge PH-waarde, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Het grootste verschil tussen straatzand en ophoogzand zit hem in de korrelstructuur. Straatzand heeft een zeer goede balans tussen grove en fijne korrels, waardoor het zand goed stabiliseert, veel water doorlaat en goed uit te vlakken is. Ophoogzand aan de andere kant is fijner qua korrel en bevat meer leemdeeltjes.
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Voegmortel zorgt ervoor dat een terras of straatwerk voor langere tijd onkruid en ongedierte vrij blijft door de voegen af te sluiten met mortel. De mortel is beschikbaar in verschillende kleuren om een zo natuurlijk mogelijk en passend effect bij het straatwerk te krijgen.
Vorming van mos en onkruid op je terras, paden of oprit kan je vermijden door regelmatig te vegen met een speciale onkruidbezem of -borstel. Je gazon maaien en wieden tussen je planten houdt het onkruid in toom. Eenjarige onkruiden kan je gewoon met de hand uittrekken.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Onkruidwerend zand heeft een bepaalde behandeling ondergaan waarbij de voedingsbodem is weggehaald. Hierdoor kan het onkruid niet meer ontkiemen en wordt de ontwikkeling van onkruid sterk vermindert. Het voegzand is eenvoudig te verwerken en geeft een dichte, maar niet verharde voeg.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
De voegen opvullen met zand
Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
De snelste en goedkoopste manier is voegen met Zilverzand. Zilverzand is zand wat gefilterd is, door het filteren zijn alle schadelijke deeltjes die bestrating kunnen aantasten verwijderd. Zilverzand is heel erg fijn en makkelijk tussen de bestrating te vegen.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Als je regelmatig met een stevige bezem en wat water het terras of pad veegt, heb je minder last van onkruid. Met een mesje of krabbertje kan onkruid uit de voegen verwijderd worden. De hogedrukspuit is vooral effectief tegen mos en algen op de verharding.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Als je zelf compost maakt, kun je het onkruid goed gebruiken. Er zitten vaak veel voedingsstoffen uit de bodem in het onkruid, door het te composteren blijven ze in de tuin (wet van de teruggave of law of return). Als het onkruid veel zaden bevat, heb je een hete composthoop nodig.
Zowel ophoogzand als straatzand is geschikt voor onder bestrating.Alleen is het verstandiger om voor straatzand te kiezen. We noemen dit ook wel zand voor een zandbed. Dit zand is meer gezeefd en bestaat daardoor uit een fractie kleinere korrels.
Straatzand: Voor onder bestrating en tegels. Ophoogzand: Voor het ophogen, aanvullen en opvullen van oppervlakten. Ook voor andere toepassingen waarbij er geen of lage eisen aan het zand gesteld worden. Drainagezand: Voor toepassingen waarbij het zand goed moet draineren, zoals paardenbakken of drainagebuizen.
Drainagezand - ook bekend als drainzand - is een zandsoort die bekend staat om zijn waterdoorlatendheid. Hierdoor is drainagezand uitermate geschikt om te gebruiken voor oppervlakken waar het niet gewenst is als er water blijft liggen.