Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik in het algemeen altijd minimaal factor 30.
SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan in hoeverre een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVB-straling. SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming (je bent dus nooit voor 100% beschermd). Wij adviseren onze cliënten om minimaal SPF30 te gebruiken.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
De Zenova zonnebrand van de Action vind ik niet verantwoord vanwege de alcohol en samenstelling van chemische filters. De zonnebrand kan nog zo fijn uitsmeren maar het doet je huid meer kwaad dan goed. Investeer beter in een wat duurdere zonnebrand zonder troep.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Dit is de beste zonnebrandspray!
De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Mijn gevoelige huid reageert goed op deze zonnemelk en ik ben tijdens het gebruik van deze zonnemelk in Griekenland niet verbrand. Ik heb om de 2 uur gesmeerd, zoals ik altijd trouw doe. Wel moet je erg lang en ”goed” smeren wil deze zonnemelk intrekken.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Wat is de beste zonnebrandolie? Ongetwijfeld is de Australian Gold de beste zonnebrandolie die er in de lijst te vinden is. Op dit moment is deze Australian Gold de beste zonnebrandolie die jou beschermd tegen de felle zonnestralen van deze zomer.
Beste uit de Test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter. De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate is Beste Koop. De volledige uitslag van de test zonnebrandmiddelen is te lezen in Consumentengids van juli.
De Kruidvat Merk producten hebben volgens de keten de hoogste kwaliteit, maar worden wel verkocht 'voor een Kruidvat-prijsje'.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
SPF afhankelijk van huidtype
Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.