OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies.
In principe gelden bij OSB platen verven dezelfde principes als bij alle ondergronden verven. Dus eerst het oppervlak goed reinigen. Daarvoor zijn er ook speciale OSB reinigingsmiddelen. Daarna laten drogen, schuren, stofvrij maken, grondlaag aanbrengen, enzovoort.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
De volgende stap om een OSB plaat te verven is door de OSB plaat te behandelen met een primer voor hout. Let op dat je een isolerende primer gebruikt. Daarmee isoleer je de inhoudsstoffen die in het hout kunnen zitten. Zo is de Sigma S2U Nova Primer een goede keuze voor het gronden van hout.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Voorstrijk, primer of grondverf
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
Bescherm de houten vloer tegen krassen, vuil en water met twee lagen transparante vernis zoals Xyladecor Parket Vernis Deco Extra Mat. Wacht minstens 4 uur tussen de lagen. Laat nu goed drogen (minstens 24 uur) vooraleer je de kamer in gebruik neemt.
OSB platen zijn prima te behandelen, je kunt een olie, was, lak of bijvoorbeeld beits gebruiken voor het gewenste resultaat. Zet er een kleurloze olie op als het hout wat donkerder en warmer mag worden, een witte of blanke als je de lichte kleur wil behouden.
Het leggen van houten platen op zolder doet men meestal als volgt: op de zoldervloer komt een houten draagstructuur, waarop houten OSB-platen van 18 mm dik worden vastgeschroefd. Deze vloeropbouw volstaat als je je zolder gaat gebruiken als stockageruimte en je een beloopbare zoldervloer wil.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken. Deze groene plaat is geïmpregneerd. Let op: deze plaat is niet geschikt voor buiten! Een ander soort MDF is de 'buig-MDF'.
Het materiaal hardhouten multiplex bestaat uit verschillende op elkaar verlijmde lagen hardhout, waardoor het materiaal sterk is en goed verwerkt kan worden. Dit materiaal is tevens watervast verlijmd, waardoor het vochtwerend is.
Antwoord. Bij de Genkse fabrikant van OSB-platen AGGLO weet men dat de platen in diktes van 8, 12, 15, 16, 18, 22 en 25 mm gemaakt worden. Indien gewenst kunnen de platen ook dikker gemaakt worden. Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte.
OSB Constructieplaat
Deze platen zijn voor 95% opgebouwd uit hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen als lijm en paraffine om te zorgen dat er een hoge vochtwerendheid ontstaat. Deze plaat is in het bijzonder ontworpen voor constructietoepassingen. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand. Van een aannemer mag je verwachten dat hij weet dat hout onder invloed van vocht uitzet en weer krimpt”, vervolgt De Hek.
B-keus OSB platen, deze platen kunnen lichte randschade bevatten. Goed te gebruiken als bijvoorbeeld achterhout, betimmeringen, ondervloeren enz. Deze platen zijn rondom voorzien van een tand- en groef verbinding, hierdoor ontstaat een stevige aansluiting. De platen hebben een afmeting van 590x2440x18 mm, rondom T&G.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Breng de voorstrijk zorgvuldig aan in een dunne laag zodat de voorstrijk goed in de ondergrond kan trekken.