In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.
Drink geen grapefruitsap. Grapefruitsap versterk de werking van simvastatine, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Mocht u stoppen met simvastatine, dan kunt u vanaf een dag daarna weer grapefruitsap drinken. Een glas grapefruitsap (vers geperst of uit een pak) bevat het sap van meerdere grapefruits.
Medicijnen: Cholesterolverlagers: simvastatine, atorvastatine en pravastatine. Hartritmemedicijnen: amiodaron en ivabradine. Slaap- en kalmeringsmiddelen: buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum)
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet.
De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade.
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten. Bij milde spierklachten kan een lagere dosering overwogen worden.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.
Grapefruit – sinaasappel
Beide zijn vitamine C bommen, maar bij vitamine A leidt de grapefruit. Het bittere stof van de grapefruit kan de bloedwaarde regulieren en laat ponden verdwijnen.
Bij maar liefst de helft, welgeteld 43, kan grapefruit(sap) leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals acuut nierfalen, ademhalingsproblemen, maag- en darmbloedingen, niervergiftiging en zelfs tot de dood.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Waarom wordt de werking van medicijnen beïnvloed door citrusvruchten? Stoffen in grapefruit en sinaasappel, furanocoumarines genaamd, vertragen de opname van bepaalde medicijnen of houden deze tijdelijk tegen. Dit zorgt ervoor dat er minder van het medicijn in uw lichaam komt en het medicijn minder goed werkt.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Omdat het meeste cholesterol 's nachts wordt gesynthetiseerd, wanneer de orale inname van voeding en vocht het laagst is, wordt door de fabrikanten van statinen aangeraden het middel 's avonds in te nemen.
De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd de grapefruit voornamelijk als sierplant gebruikt. Pas daarna raakte ook het eten van de vrucht in zwang.
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
De stof pectine – verstopt in het witte gedeelte van de citroen – bevat veel vezels. Deze vezels helpen je die kleine hongertjes vergeten en remmen je eetlust. Daarnaast draagt pectine ook bij tot minder cholesterol in je bloed en heeft het ook alweer een positieve werking op je immuunsysteem.
U kunt in 1 keer stoppen met cholesterol-medicijnen. Als u last heeft van spierpijn, kunt u eerst een proef-stop doen als u wilt: U stopt met de medicijnen. Dit kan in 1 keer.
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.