De smaak van schol is neutraal smaak en het visvlees heeft een fijne structuur. Daardoor vraagt het bereiden van schol wel enige aandacht. Maar om een schol te bereiden moet je vooral niet te ingewikkeld doen. Ik bereid schol bij voorkeur in zijn geheel, met vel en graten.
Er zit 2,2 gram vet in 1 stuk (180 gram) schol, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De scholfilet bereiden is nu goed gelukt; klaar om te eten. Maar hoe doe je dat netjes? Snijd de gebakken schol in de lengte tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif het visvlees van de graat af.
Het beste seizoen om schol te consumeren is vanaf de maand mei tot en met november. Onthoud dit oude gezegde: 'Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol'. “Schol is een echt seizoenproduct, ezelsbruggetje: Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol.”
Schol kan makkelijk vervangen worden door alle andere soorten platvis zoals schar, tongschar en tong.
Verse schol filet staat garant voor een smakelijke maaltijd. Deze vis is op vele manieren te bereiden, met altijd een smakelijk eindresultaat. In onze webshop bestelt u schol filet voor maar €13,75 per 500 gram. Een portie schol filet van 500 gram is geschikt voor twee personen.
Reken ongeveer 125 gram per persoon bij scholfilet. Je kunt vanzelfsprekend ook een hele schol bereiden, want dat komt bij de meeste gezinnen ook wel op.
Verse Schol kopen kan nu bij OnlineVismarkt.nl. Verse Schol is een bekende vissoort onder alle visliefhebbers. Schol wordt ook wel pladijs genoemd.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Er zit 4,6 gram vet in 1 portie (120 gram) scholfilet, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Er zit 13,1 gram vet in 1 stukje (120 gram) schol, gebakken, waarvan 4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ja, er zitten graten in. Maar met een mes haal je heel gemakkelijk de vis van de graat nadat je 'm hebt gebakken. Heb je daar geen zin in, dan neem je gewoon filets mee bij de visboer. Ook weer opgelost.
Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Schol wordt gevangen in de oostelijke Atlantische Oceaan, langs de kusten van heel Europa en in de westelijke Middellandse Zee. Schol is gemakkelijk te herkennen aan zijn oranje stippen op de rechterkant.