Moerbei zijde, de zijde die geschikt is voor beddengoed, is afkomstig van de cocon van de Bombyx Mori, of beter bekend als de zijdemot. Ze dankt haar naam aan haar eenzijdige dieet: ze eten alleen blaadjes van de moerbeiboom. Deze bomen in de zijdekwekeijen, groeien meestal zonder kunstmest of pesticiden.
Echt zijde is kostbaar en wordt aangeduid met de benaming natuurzijde. Zijde heeft een zachte, effen textuur en is vaak niet zo glad als veel andere synthetische stoffen. Daarnaast is de substantie sterk, maar wordt het minder sterk als het nat is.
Ongeacht of zijderupsen pijn lijden, is zijde alsnog niet bepaald diervriendelijk, want er worden miljarden rupsen in gevangenschap gehouden en gedood, alleen voor een klein beetje zijde.
De bekendste en beste zijdesoort is de moerbei zijde. Deze soort zijde wordt gemaakt door de Bombyx Mori zijderups. Het telen van moerbei zijde gebeurt enkel nog in kwekerijen, waar deze zijderups zich uitsluitend voedt met blaadjes van de moerbei boom, vandaar ook de naam.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
In principe mag moerbei zijde niet gewassen worden qua dekbed. Wassen mag ook alleen met zijdewasmiddel, op zijde programma, geen resten van andere wasmiddel in de trommel, 400 toeren centrifugeren, liggend drogen uit de zon. En, het zal slijten van wassen. Kortom, het is niet nodig om te wassen.
Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt. Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Ecru = Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord wordt écru, wat letterlijk `puur` of `ongebleekt` betekent.
Ongebleekte zijde wordt zelf ook ecru genoemd.
Uit de oude teksten van de Chinese filosoof Confucius blijkt dat de productie van de stof 2700 v.C. is begonnen. Al zijn er archeologische opgravingen gedaan die anders getuigen. Men schat in dat de Chinezen ongeveer 5000 jaar geleden zijn begonnen met de zijdeteelt in kwekerijen.
IJszijde verwijst in het algemeen naar viscosevezel, een grote verscheidenheid aan kunstmatige vezels. De alkalische cellulose wordt alkalisch gemaakt door natuurlijke cellulose en vervolgens omgezet met koolstofdisulfide om cellulosexanthaat te vormen.
Het is een half-transparante zijden voile. In crêpe achtig weefsel in taft binding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk. De stof is semi-transparant, is zeer zacht en heeft een mooie valling.
De term ruwe zijde slaat op elke zijdedraad waarvan de sericine, de natuurlijke gom die de zijdevezels beschermt, niet is verwijderd. Ruwe zijde is dus ongekookt en wordt vaak geweven tot stoffen die zacht zijn om aan te raken, maar die iets ruwer zijn dan andere zijdesoorten.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Bij een normaal en goed gebruik, zie ook de andere antwoorden over wassen en drogen, kan een zijde dekbed of kussensloop tussen de 1,5 en 5 jaar meegaan.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.