Uit een update van de jaarlijkse zonnebrandtest blijkt dat 3 producten niet de beloofde Sun Protection Factor (SPF) halen. De Consumentenbond raadt consumenten af om deze producten te gebruiken. De producten die niet voldoen zijn: Etos natural Sun lotion SPF30.
Beste uit de Test: Biodermal Hydraplus Zonnespray 50plus
Beschermen doet deze zonnebrand van Biodermal goed, zowel tegen uv A- als tegen uv B-straling. Het etiket geeft duidelijk aan wat erin zit. De zonnebrand van Biodermal bevat geen allergenen en scoort ook voldoende op duurzaamheid.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Dit is de beste zonnebrandspray!
De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding.
Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik in het algemeen altijd minimaal factor 30.
De Anthelios zonnebrandcrème van La Roche-Posay werd door kenners uitgeroepen tot de beste zonnebrand voor je gezicht. Deze zonnebrandcrème is vooral een aanrader wanneer je last hebt van acne of van een gevoelige huid doordat-ie vrij van parabenen en parfum.
49 crèmes getest
"We zagen dat een duurdere zonnebrand echt niet altijd beter is dan een goedkopere." Zo komt de zonnebrand van Jetske Ultee - 16 euro - wel als beste uit de test, maar staat op nummer 2 de zonnebrand van de Lidl met een prijs van 4,70 euro.
Er zijn dus geen signalen dat zonnebrand schadelijk is voor de gezondheid en dat terwijl miljarden mensen het al best lang gebruiken. Wat wél is bewezen: smeren met zonnebrand verkleint de kans op huidkanker aanzienlijk.
Volgens Breen zul je het verschil in kwaliteit voornamelijk merken als je een gevoelige huid hebt. 'Met name rossige en lichte huidtypes zijn gevoelig voor UV-straling. Maar ook als je snel last van zonneallergie hebt of gevoelig bent voor puistjes kan een hoogwaardiger product meer de moeite waard zijn.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Deze spray is een van de bestsellers uit de Australian Gold lijn. Het merk staat bekend om zijn goede bescherming tegen de zon, de toegevoegde bronzer en de heerlijke exotische geuren. Het fijne aan dit product is dat het je huid een prachtige zongebruinde teint geeft zonder enige vlekken of strepen.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet.
Jetske: 'Hoewel producten in spray-vorm prettig zijn in gebruik, is gewoon smeren toch beter. Ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt, erg klein wanneer je een spray gebruikt. Ten tweede loop je het risico dat je wat van het product inademt bij het sprayen. Ik zou dus zeggen: een crème.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner.
Breng een vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan en wrijf dit zachtjes in. Laat het vloeibare wasmiddel 10 minuten in de vlek trekken. Was het op de maximale temperatuur voor deze stof. Controleer of de lotion, zonnebrand en crème is verdwenen.